Bestemmingen

Reisadvies Sri Lanka: update 29/4

In een laatste update geeft Buitenlandse Zaken, op de website van de FOD, het volgende reisadvies mee voor Sri Lanka: “Op basis van de laatste evaluatie die men ter plaatse gedaan heeft, zijn alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka afgeraden. Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen, samenscholingen, erediensten en openbare plaatsten te vermijden, uw verplaatsingen te beperken en waar mogelijk binnen te blijven. Reizigers worden aangeraden de lokale media te volgen en raadgevingen van veiligheidspersoneel  strikt op te volgen. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen op straat, in hotels en op de luchthaven.

De overheidsnieuwsdienst kan in het Engels geconsulteerd worden via https://www.newsfirst.lk/. Ook volgende mediabronnen zijn beschikbaar:

Ada Derana http://www.adaderana.lk/

Daily Mirror http://www.dailymirror.lk/

Sunday Times http://www.sundaytimes.lk/

Indien u Sri Lanka eerder dan gepland wenst te verlaten, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, touroperator en reisverzekeringsmaatschappij.”

De reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken zijn louter adviezen. Zij hebben geen bindende waarde. Reizigers die wensen hun reis te annuleren of te wijzigen moeten zich richten tot hun touroperator/reisagentschap, of rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, die zelf beslissen welk gevolg zij hieraan geven.

“Noteer dat in tegenstelling tot Nederland er niet overgegaan wordt tot het repatriëren van reizigers. Echter, onder de nieuwe wetgeving en zoals aangegeven in bovenstaand bericht mogen en kunnen reizigers beroep op u doen om versneld terug te keren,” aldus de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) in een mededeling.

In een reactie aan Travel Magazine stelt Kurt De Vreese van Transeurope dat “ingevolge de wetgeving op pakketreizen, uw klant de mogelijkheid wordt geboden de pakketreis gratis te annuleren. We vragen de reisagent om de klanten te contacteren met de vraag of zij al dan niet hun reis wensen te annuleren.”


Sri Lanka: aangepast reisadvies – 26/4

De FOD Buitenlandse Zaken heeft deze voormiddag het reisadvies voor Sri Lanka aangepast. Alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. De laatste update van Buitenlandse Zaken, op de website van de FOD, klinkt als volgt: “Op zondagochtend 21 april vonden er minstens acht explosies plaats in en rond Colombo, Negombo en Batticaloa. Naast drie kerken, werden ook drie luxehotels in Colombo getroffen (Shangri-La, Cinnanmon Grand, Kingsburry). Hierbij zijn vele doden en gewonden gevallen waaronder tientallen buitenlanders. Voortvluchtige terroristen worden opgespoord, nieuwe aanslagen in het land kunnen niet worden uitgesloten. Er is een verhoogde kans op spanningen tussen de gemeenschappen. Alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka worden daarom afgeraden. De Sri Lankaanse overheid heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen in heel het land, waaronder het instellen van een avondklok (van 22u ’s avonds tot 4u ’s ochtends).”

Comments