Aviation

Skyscanner ‘Unserved Route of the Week’: Antwerpen – Milaan

De op dit ogenblik niet bediende route Antwerpen – Milaan is met 45.000 zoekopdrachten Skyscanner’s ‘Unserved Route of the Week’. Volgens anna-aero (Airline Network News & Analysis) kan het ‘gat’ in de markt het beste worden ingevuld door VLM Airlines of bmi regional.

Niemand betwist dat Antwerpen de “Diamond Capital of the World” is, goed voor een omzet van 50 miljard dollar wat overeenkomt met 80% van de wereldwijde diamanthandel. Milaan wordt dan weer algemeen gezien als de “World Fashion Capital”. En toch zijn deze twee steden niet met een rechtstreekse vliegroute verbonden. Volgens de Skyscanner-indicator nochtans goed voor mogelijk 45.000 reizigers per jaar. “Zowel Milaan als Antwerpen staan bekend om de modescene”, zegt Catherine Stuyck, marketing & communication manager van Antwerp Airport. “Dit is ook een van de redenen waarom een directe route tussen deze twee steden volgens een enquête van de Kamer van Koophandel van Antwerpen een topfavoriet was onder de bestemmingen.”

Nochtans was er nog niet eens zo lang geleden een rechtstreekse vliegverbinding. Het toenmalige Jetairfly, nu TUI fly, vloog tijdens het zomerseizoen 2015 drie keer per week (dinsdag, vrijdag en zondag) tussen Antwerpen en Milaan Linate. De lijndienst werd na de zomer stopgezet wegens onvoldoende belangstelling.
In een analyse is anna-aero van mening dat er nu wel voldoende potentieel is en ziet hier een markt voor of VLM Airlines of bmi regional. Vraag blijft wel welke de meest geschikte luchthaven in Milaan zou zijn vanuit Antwerpen: Bergamo, Linate of Malpensa? Ryanair is beresterk op Bergamo, easyJet en Brussels Airlines hebben stevige voet aan de grond in Malpensa en de stadsluchthaven Linate is dan weer de thuishaven van Alitalia.

Om uiteenlopende reden komt echter geen van deze drie carriers in aanmerking om de route Antwerpen – Milaan te onderhouden. Dus ziet anna-aero op basis van OAG-enquêtes hier vooral mogelijkheden voor VLM Airlines met de Fokker 50 of bmi regional met de Embraer E-135 of E-175. Benieuwd of zij er ook zo over denken en brood zien in de route de komende maanden.

Luk De Wilde

Lees ook: http://www.anna.aero/2018/01/17/antwerp-milan-skyscanner-unserved-route-week-45000-searches/?utm_source=anna.aero+newsletter&utm_campaign=8f51d9e916-anna_nl_170118&utm_medium=email&utm_term=0_ecdbf41674-8f51d9e916-86627518