Analyse

SITE global conference Bangkok: topevenement

Door Gilbert Roels (senior reporter Travel Magazine)

SITE, de Society of Incentive Travel Experts, telt wereldwijd 2500 leden in 84 landen. Voor zijn jaarlijkse global conference had de vereniging in januari dit jaar de Thaise hoofdstad Bangkok uitgekozen. Alles samen namen zowat 650 personen aan de conferentie deel, waarvan bijna vierhonderd SITE-leden en zes internationale media (waaronder Travel Magazine), samen met nog heel wat andere geïnteresseerden en vooral Thaise decisionmakers uit de MICE-sector. Gastheer van dienst in en om het Shangri-La hotel aan de Chao Phraya rivier was het Thailand Convention and Exhibition Bureau. TCEB spaarde moeite nog geld bij de ondersteuning van de conferentie en het opzetten van een aantal plaatselijke happenings. Philip Eidsvold, de 21ste president van SITE, en TCEB president Chiruit Isarangkun Na Ayuthaya waren de alomtegenwoordige hoofdfiguren van het driedaags event. De TCEB president benadrukte tijdens een persconferentie dat het MICE aandeel binnen de globale toerisme industrie van Thailand steeds belangrijker wordt en dat binnen de MICE-sector de incentives het grootste segment zijn.

De SITE-Belgen in Bangkok

De Belgen in Bangkok: Sabine Lignel, Didier Scaillet (SITE), Sophie Coumont (Hôtel de la Source Francorchamps) en Hugo Slimbrouck (Ovation global DMC)

Enkele Belgen waren van de partij tijdens de conferentie in Bangkok. In de eerste plaats was dat Didier Scaillet (CIS, CIPT), als Chief Excellence Officer van SITE nauw betrokken bij de organisatie. “Het thema van de conferentie dit jaar was innovatie. En dat hebben we waargemaakt, mede dankzij de ongelooflijke ondersteuning, aanmoedigingen en pro-activiteit van het Thailand Convention and Exhibition Bureau zijn we er in geslaagd ons eigen business-event opnieuw uit te vinden. We hebben een risico genomen door het aantal contacturen te verminderen in ruil voor meer diepgaande ervaringen met de bestemming. Zoals de culturele immersie in Bangkok om te ontdekken wat de stad – en ruimer gezien het land – te bieden heeft. Of voor corporate social responsibility activiteiten als de giften aan monniken, het beschilderen van olifantjes voor het olifanten beschermingsproject en voor de ondersteuning van het werk van ECPAT tegen de uitbuiting van en handel in kinderen. Anderzijds trokken we meer tijd uit voor onderlinge gesprekken en de uitwisseling van kennis (zoals met het Bangkok Manifesto). En ging er meer tijd en aandacht naar een algemene sessie met een meeslepende ervaring door een AV-setup, grafische vormgeving en muziek. We hebben trouwens hetzelfde recept toegepast op onze jaarlijkse algemene vergadering door te streven naar een meer dynamische inhoud, kortere presentaties en meer ‘viering’-momenten.”

“Globaal gezien heeft de keuze van Bangkok als locatie ons toegelaten tot een heel verschillende global conference te komen. De eerste feedback die we kregen is overweldigend: de deelnemers aan de conferentie zijn zowat omver geblazen door de energie, de gastvrijheid van de plaatselijke gemeenschap en het globale niveau van deze incentive travel ervaring.”

Sophie Coumont (general manager, Hôtel de la Source Francorchamps): “Deze conferentie was een uitzonderlijke en rijke ervaring om samen met al de collega’s van SITE het thema ‘incentivizing, diversity and innovation’ te ontwikkelen. De hele filosofie van SITE draait om mensen en delen. De bekende Thaise gastvrijheid te ervaren in het Shangri-La hotel was heel fijn. We genoten van de talrijke networking-momenten via avondactiviteiten, culturele en creatieve immersie, koffiebreaks en nog zoveel meer. De workshops en sessies die ons buiten onze comfortabele conferentielocatie plaatsvonden, leerden ons hoe de dagelijkse uitdagingen in ons privé- en professioneel leven het succes van ons bedrijf beïnvloeden. Dit event was zowel een persoonlijk als professioneel parcours en ik keer terug naar huis met inspirerende ideeën, talrijke vruchtbare contacten en mooie herinneringen.”

Past president

Hugo Slimbrouck (Ovation global DMC) was als past president van SITE betrokken bij de onderhandelingen over de keuze van Bangkok als locatie voor de conferentie.

“Het gezegde les absents ont eu tort was meer dan ooit van toepassing op dit event. SITE zorgde in Bangkok voor een van zijn beste global conferences ooit. Met honderden incentive travel specialisten uit de hele wereld, een educational programma van wereldklasse en topsprekers, een onderdompeling in de oude en nieuwe cultuur van Thailand en zijn hoofdstad, talrijke pré- en post-tour programma… kortom een event dat diegenen die er bij waren niet vlug zullen vergeten.”

“SITE is succesvol en had nooit meer leden. In België zijn er dat slechts 35 maar er komen nieuwe belangrijke leden aan die dit jaar voor een gevoelige stijging gaan zorgen. Een van de redenen voor dit succes is de recente groei van het aanbod aan educational programs via SITE. Zowel het CIT-certificaat als het daarop volgende en recente CITP-certificaat vormen daar een basis voor. Deze certificaten maken zorgen voor het onderscheid tussen de echte specialisten en de self-declared specialisten, die eigenlijk maar amateurs zijn. Op competitief vlak bezorgen deze vormingen hoteliers, DMC ‘s, specialisten in bestemmingsmarketing en incentive operators een voorsprong tegenover de amateurs in de sector. SITE is de enige algemene associatie ter wereld op het vlak van incentive travel en de stem van deze bedrijfssector.”

“Ook voor mij was het een feestviering in Bangkok. Ovation global DMC keerde naar huis terug met twee Crystal Awards. Eentje voor Ovation Zwitserland voor het beste incentive programma Europa en een andere voor Ovation ’s strategische partner ECO DMS Aruba voor het beste incentive programma Caraïben & Centraal Amerika. Deze Crystal Awards zijn de Oscars van de incentive reisindustrie en we zijn blij er ook eentje in Brussel te hebben.”

Crystal Awards

Naast de twee hierboven vermelde awards werden er nog vijf andere uitgereikt in Bangkok. Destinos India kreeg de award voor de Best Destination-based Experiental Incentive Travel Program. Walthers DMC uit Zuid Afrika kreeg de Excellence in Incentive Travel Africa/Middle East award. Meridican die voor Excellence in Incentive Travel Asia Pacific. PRA Orlando haalde de award Excellence in Incentive Travel North America binnen. En de award voor de Most Impactful Effort Toward Corporate Social Responsibility as part of an Incentive Program ging tenslotte naar Carlson Wagonlit Travel. De award jury telde 35 leden, waaronder voor België Brigitte Boone van @dmire.

Bangkok Manifesto

Bij het begin van de global conference kregen de SITE-deelnemers een lijst met vijftien statements over incentive travel voorgelegd. Bedoeling was uiteindelijk via verschillende werkgroepen in de algemene vergadering tot tien voor de incentive travel business essentiële statements te komen. Meer info op www.siteglobal.com.

Tijdens de laatste dag van de conferentie werd ook de locatie voor de SITE global conference 2020 bekendgemaakt. Die zal gehouden worden in het Canadese Vancouver.

Comments