Analyse, Bestemmingen

Sint-Petersburg met 7PLUS: highlights met gouden grandeur

Jonas Vandenabeele, staff reporter

Kathedraal op de Petrus en Paulus-vestiging.

Van 10 tot 13 mei trok een groep Vlaamse reisagenten (in navolging van een groep Franstalige collega’s) naar Sint-Petersburg, de stad van de tsaren en tsarina. De reisagenten trokken onder begeleiding van Nele Borrey van 7PLUS en hun lokale agent door groot-Sint- Petersburg om er de highlights te beleven.

Na de rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines richting Sint-Petersburg met de groep van tien reisagenten stonden we al snel in de rij bij een van de vele balies voor visumformaliteiten. Na een paar minuten aanschuiven en enkele blikken van de beambte op het paspoort weg en weer ging het erg vlot naar de bagageband waar in enkele minuten de hele groep hun koffers oppikten. Enkele ogenblikken later zaten we op de bus waar we een eerste kennismaking hadden met de brede boulevards en postcommunistische appartementsblokken waarbij het ene al luisterrijker dan het andere. Alles ademt meteen grandeur en in direct zonlicht glinstert het goud van de torenspitsen zonder gelijke. Na een fotostop aan de paleisbrug, waar je langs de ene kant van de Neva de Peter & Paulusvestiging spot en langs de andere kant het Hermitage kan zien.

Verlosser op het bloed.

De eerste stop voor een wandeling was meteen de alomtegenwoordige Petrus & Paulusvestiging, de nooit-ingenomen vestiging ter verdediging tegen onder andere de Zweden, op het hazeneiland. De bouw werd gestart onder tsaar Peter de Grote, wanneer St.- Petersburg ook meteen de hoofdstad van Rusland werd. Hier vonden ook alle tsaren sindsdien hun laatste rustplaats. Onder een stralende avondzon maakten we een boottocht op enkele van de vele kanalen van de Neva, zo krijg je een heel ander perspectief op de stad. Na een smakelijk diner met het evidente glaasje vodka was het tijd voor nachtrust in ons centraal gelegen verblijfshotel Dostoevsky, of voor wie dat wenste, om het bruisende avondlijke St.-Petersburg te verkennen.

Uit de veren voor een dag vol grote en grootse cultuur! Met onze gids slalommen we doorheen de tuinen en de fonteinen van het majestueuze Peterhof, ook wel eens het Russische Versailles genoemd. Een groots ‘optrekje’ met dito tuinen. De bewegende fonteinen werken met mechanische constructies, en dat al bijna 300 jaar lang. En we gaan van het ene hoogtepunt naar het andere. We worden overweldigd door het Hermitage, zijn grandeur, gedetailleerde inrichting,  zijn grootsheid en zijn ongelofelijk indrukwekkende kunstverzameling, maar evenzeer door de drukte aan het begin van het bezoek. Naarmate je verdergaat in het museum, neemt de drukte af. Hierna maken we een omweg via de ‘Kerk van de verlosser op het bloed’, een indrukwekkende Russisch-orthodoxe kerk die op heden jammer genoeg in de stellingen staat. We dalen af naar één van de ondergrondse schatten van LED: de meer dan zestig jaar oude metro met mooie stations (met als exponent Dostojevskaja station) en verbindingsgangen.

Boottocht op de Neva en vertakkingen.

Op de laatste volledige dag staan nog twee imposante paleizen op het programma: het Catharinapaleis in Poesjkin en het Paleis van Pavlovsk. In het Catharinapaleis, gebouwd door Catharina I, vergaap je je in de ‘amber room’ of barnsteenkamer waar de muren volledig bekleed zijn met de edele steen in mozaïektechniek. De stroom van bezoekers wordt hier ook goed geleid, waardoor er nergens een grote drukte ontstaat. Ook het Pavovslpaleis is op zijn manier indrukwekkend, in opdracht van Catharina II, voor haar zoon Paul I geconstrueerd. De Italiaanse hal met de grote kroonluchter toont de kosmopolitische wereldvisie van de tsaren. In dit paleis werden in allerijl kunstobjecten geëvacueerd bij de inval van de Duitsers in WOII.

Na een smakelijke traditionele maaltijd op een steenworp van het paleis restte ons enkel de terugvlucht naar Brussel, maar het goud zag ik nog enkele dagen in mijn ogen glinsteren.

Tuinen en fontein bij het Peterhof.

Nele Borrey (sales 7PLUS): “Rusland, en dan voornamelijk een combinatie van de metropolen Moskou en Sint-Petersburg, blijft de meest gevraagde Europese bestemming bij 7PLUS. Sint-Petersburg doet het heel goed. Meestal wordt een bezoek aan deze stad gecombineerd met een bezoek aan Moskou. Dit blijft toch een vast gegeven. De zomer doet het traditioneel beter dan de winter. Sint-Petersburg is een prachtige stad die veel te bieden heeft op verschillende vlakken. Als je de bestemming bezocht hebt, ga je ze anders gaan verkopen. We vinden het dan ook belangrijk om de reisagenten zelf te laten kennismaken met een populaire stad als Sint-Petersburg. Persoonlijk keek ik erg uit naar het bezoek aan het Hermitage. Hoewel het er heel druk was, is dit voor mij toch zeker een hoogtepunt geweest. Maar het fijnste aan zo’n studiereis is uiteraard de reisagenten beter te leren kennen. Verder hebben we Japan als nieuwe bestemming in ons aanbod. We blijven dit unieke land ook in het nieuwe seizoen verder uitbreiden. Hiernaast beginnen we met de nieuwe brochures en zijn we volop bezig met nieuwe programma’s en zelfs enkele nieuwe bestemmingen. Er zitten ook nog enkele interessante studiereizen aan te komen in de toekomst!”.

Reacties

Kristof De Smet (Reizen De Lathauwer, Aalst): “Het was voor mij het eerste bezoek aan Rusland. Sint-Petersburg is een stad met veel water en tal van prachtige gebouwen. Het centrum vond ik opvallend netjes. Ik zou de stad aanraden aan mensen die de klassieke citytrip-bestemmingen bezocht hebben en op zoek zijn naar iets anders. Het is een stad die eerder voor cultuurliefhebbers is dan voor foodies. De vluchttijd bedroeg minder dan 3u, wat een korte trip toelaat. Om alles op een normaal tempo te bezoeken, moet je rekenen op 4 à 5 dagen ter plekke (niet alles ligt in het centrum). Het Catarinapaleis in Pushkin was voor mij het hoogtepunt. Enig ‘minpunt’ is dat Russen soms afstandelijk en zelfs nors zijn, het woord glimlach is volgens mij onbestaande in het Russisch. Ook de kennis van het Engels laat wel eens te wensen over.”

Bente Brabants (TUI Hasselt): “Mijn verwachtingen zijn helemaal ingelost, meer zelfs, de stad heeft mijn verwachtingen overtroffen! De goed onderhouden gebouwen en de properheid van de stad hebben het meeste indruk gemaakt. Mijn hoogtepunt moest de Hermitage worden. Helaas heeft deze mijn verwachtingen niet kunnen inlossen omwille van de extreme drukte. Ik zou elke klant aanraden om dit bezoek begeleid te ondernemen. Op die manier sla je de enorme wachtrij over en je gids loodst je moeiteloos langs de hoogtepunten van het immense museum. Indien je

Koepel en luchter in het Pavlovsk-paleis.

deze uitstap privé zou willen ondernemen, bereid je dan goed voor. Deze bestemming is ideaal voor bereisde klanten die reeds wat van de wereld gezien hebben, en die op zoek gaan naar cultuur. Door deze studiereis kan ik me een beter beeld vormen van de stad, omgeving, gebruiken, mensen… deze knowhow zorgt ervoor dat we ons als ra onderscheiden van het hele onlineverhaal.”

Nele Van Eetvelde (Omnitravel, Gent): “Het was mijn eerste keer in Rusland en het was een aangename kennismaking! Al denk ik dat andere Russische steden anders zijn. Sint-Petersburg is een groene stad en ziet er op het eerste gezicht een rijke stad uit. Alle paleizen, gebouwen,…  zijn netjes onderhouden. Het Petershof was een hoogtepunt, samen met het a capella mannenkoor in het paviljoen, een kippenvelmoment! Wat mij betreft, is dit een superbestemming voor culturele /muzikale groepen. Dit is een citytrip waardig, maar misschien ietwat duur door de viusmformaliteiten.”

Cathy Van Berlaer (Copco Travel): “Mijn eerste bezoek aan Rusland/Sint-Petersburg was een aangename verrassing. Het is een propere stad met een prachtige cultuur. Nog niet de gastvrijheid die wij in Europa kennen, maar ook niet zo stug als ik had verwacht. Ik heb veel mooie musea gezien, maar het hoogtepunt was volgens mij Peterhof! Prachtige tuinen en een wondermooi paleis met een idyllische ligging. Bovendien: door de grote van het domein vormt de drukte van de bezoekers geen te grote uitdaging. Ik raad deze bestemming aan bij cultuurliefhebbers. Bij voorkeur een bezoek langer dan een dag. Volgens mij is het voor de cruise klanten een leuk voorproefje, moest het schip de volgende dag zijn vaarroute verder zetten… Ik adviseer wel iedereen Roebels te gebruiken (je kan ze niet invoeren maar wel op de luchthaven of wisselkantoor in kleine hoeveelheden wisselen) want de locaties waar al dan niet euro worden aanvaard, zijn wispelturig.”

Annika Vanoosthuyze (DTS-OTC Travel, Anderlecht): “Sint-Petersburg was super! Het Peterhof was mijn nummer één, onmiddellijk gevolgd door het Hermitage. Het is volgens mij een bestemming voor cultuurliefhebbers, maar ook voor jongeren want het is een verrassend hippe stad. Ik zou de stad aanraden aan mensen die een reispas hebben, of die toch van plan zijn een reispas aan te vragen. De volgende keer zou ik wel graag kunnen binnengaan in de Spilled Blood Cathedralof in de Petrus en Paulus vesting. De metro nemen, doe ik zeker ook nog eens opnieuw!”

Bekijk de foto’s via deze link.

Comments