Bestemmingen

Sint-Petersburg – Tussen imperialisme en revolutie

Zo jong en toch al zo getekend door de geschiedenis van haar land…. Meer dan 300 jaar lang was Sint-Petersburg het toneel van heel wat grote (zowel goede als slechte) gebeurtenissen in de hedendaagse geschiedenis van Rusland. Het Romanov-imperialisme, revoluties, oorlogen en vernieuwing… Sint-Petersburg intrigeert op vele manieren de Europese bezoekers. In een tijd waarin Rusland zich geleidelijk aan openstelt voor toerisme, is het meer dan de moeite waard om deze nabije, maar toch zo verschillende stad te ontdekken.

Aan de westkant van het uitgestrekte Russische territorium, aan de Golf van Finland, ligt het economische, maar vooral culturele centrum van Rusland. De kleurrijke gevels van Sint-Petersburg nodigen je uit om een stad te ontdekken die veel bij te brengen heeft en zelfs je kijk op bepaalde gebeurtenissen zou kunnen veranderen.

De administratieve formaliteiten zijn jammer genoeg een struikelblok. Maar, eenmaal daar, doen de majestueuze gebouwen je de bureaucratie snel vergeten. Paleizen, musea, kerken en kathedralen: de keuze aan culturele uitstapjes voor een stedentrip zijn eindeloos, om nog maar te zwijgen van een combinatie Moskou/Sint-Petersburg per trein of cruiseschip.

In de voetsporen van de Romanovs

De geschiedenis van Sint-Petersburg en die van de Romanovs zijn intrinsiek met elkaar verbonden. Het was inderdaad Peter de Grote die de stad in 1703 oprichtte, meer bepaald met de Petrus- en Paulusvesting, dat tijdens de Grote Noordse Oorlog tegen de Zweden als uitvalsbasis moest dienen. Nadat de vesting even dienst deed als gevangenis, werd ze omgebouwd tot een museum dat open is voor het grote publiek. De zes bastions zijn nu te bezoeken, alsook het –letterlijke- hoogtepunt van het complex en het hoogste gebouw in de stad: de Petrus-en-Pauluskathedraal, waarvan het kruis 122,5 meter boven de stad uittorent en maar liefst 39 witmarmeren sarcofagen huisvest waarin de stoffelijke overschotten van de Romanovs liggen.

Toeristen zetten hun reis doorheen de stad verder en maken zo kennis met de generaties van de keizerlijke familie dankzij de verschillende paleizen van Sint-Petersburg en haar omgeving. Het Winterpaleis is het bekendste, en is nu één van de vijf gebouwen dat deel uitmaakt van het prachtige Hermitage Museum met drie miljoen tentoonstellingsstukken. Het Paleizencomplex in Peterhof, net buiten de stad, is dan weer een ‘Versailles aan de rand van het water’. Een plek die uw klant niet mag missen in de zomer, wanneer de fonteinen schitteren onder de zon en de avondshows in de tuinen concurreren met hun Franse tegenhangers. Achter de blauwe gevels van het Catharinapaleis verbergt zich dan weer de wereldberoemde amberzaal.

De keizerlijke route in Sint-Petersburg gaat ook gepaard met een ietwat macabere periode. Dergelijke families leven nu éénmaal niet enkel in pracht en praal. De ‘Kerk van de Verlosser op het Bloed’, grotendeels geïnspireerd op de ‘Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods’ in Moskou, vertelt als het ware het verhaal van de moord op Alexander II. Net als veel andere kerken in Sint-Petersburg werd de kerk tijdens het Sovjettijdperk ontwijd. Evenzo was het Joesoepovpaleis het toneel van de moord op de beroemde Rasputin, vlakbij de gevallen tsaar Nicolaas II dus!

De Kerk van de Verlosser op het Bloed, niet te verwarren met de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods in Moskou

Het revolutionaire Sint-Petersburg

Geïnspireerd door de ideeën van de Europese revoluties, met name in Frankrijk, wilden de Russen ook het systeem dat hun land regeerde, veranderen. Het systeem was immers te ongelijk in hun ogen. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt zo als het ware de aanzet van de revolutie. Twee revoluties zouden plaatsvinden in 1917, waarvan de meest emblematische de Oktoberrevolutie was. Het is echter na de eerste revolutie in februari dat de laatste Russische tsaar werd gedwongen af te treden.

In tegenstelling tot de restanten van de Romanovs, werd het voor historici heel wat moeilijker om sporen en verhalen van de revolutie terug te vinden. Travel Magazine moest tijdens deze persreis de gids bijna dwingen om iets over de Oktoberrevolutie te vertellen. Het is moeilijk te zeggen of de Russen trots zijn op hun verleden of niet, ze spreken er ofwel zeer weinig of zeer objectief over. Sint-Petersburg lijkt in de greep te zijn van een soort melancholie. Elke verandering van het regime was natuurlijk gewenst en welkom, maar vandaag zijn de meningen verdeeld. Vandaar dat het ook moeilijk is om gedetailleerde informatie te vinden over de revolutie en de gebeurtenissen die daarop volgden.

Klanten kunnen ook het volledig gerenoveerde oorlogsschip Aurore bezoeken dat in 1917 het symbool werd van de revolutie. Vanop dit schip werd nl. de eerste kogel afgevuurd die de aanval op het Winterpaleis in de nacht van 25 op 26 oktober lanceerde. Reizigers die op zoek zijn naar historische verhalen kunnen ook een bezoek brengen aan het Museum van Politieke Geschiedenis. Dit museum werd ondergebracht in het gebouw dat Lenin bezette tot juli 1917 toen Alexander Kerenski Lenins regering kwam arresteren.

Wordt Rusland echt toegankelijker?

Wat toegankelijkheid betreft, is Rusland geen gemakkelijk land. Wel is het nu al veel eenvoudiger om naar Rusland te reizen dan pakweg twintig jaar geleden, vooral dankzij de touroperators die alle administratieve formaliteiten op zich nemen. Ook zal Rusland de supporters van het WK Voetbal dit jaar vrijstellen van visumplichten. Ze kunnen ook gebruik maken van gratis openbaar vervoer, op vertoon van hun ticket voor de match natuurlijk. Een mooie geste van Rusland voor de internationale gemeenschap die het land zal bezoeken tijdens dit WK.

Voor alle andere toeristen: je moet er iets voor over hebben! De gids goed volgen en goed luisteren, zijn absolute musts. Informatie in het Engels, of in ieder geval een taal en alfabet die toeristen misschien zouden kunnen begrijpen, is uiterst zeldzaam. Dat geldt zowel in de straten als musea, kerken en andere toeristische trekpleisters. Nogmaals, het is aan de reisorganisatoren en reisagenten om hun klanten gerust te stellen en een reis naar Rusland tot in de puntjes te regelen. Tijd dus om uw klant te overtuigen om het meest uitgestrekte land ter wereld – verdeeld in maar liefst 9 tijdszones – te bezoeken! Op slechts 3 à 4 uur vliegen, wacht een reis terug in de tijd naar het land van de tsaren. Verandering van omgeving gegarandeerd!

Comments