Aviation, Newsflash

SHS Aviation neemt aandelen Thomas Cook Airlines Belgium over

SHS Aviation, het bedrijf achter VLM Airlines, neemt de aandelen van luchtvaartmaatschappij Thomas Cook Airlines Belgium over. Dat nieuws werd vanmiddag bekendgemaakt op een ondernemingsraad bij Thomas Cook Airlines. Rond hetzelfde tijdstip werd ook het personeel van VLM Airlines ingelicht over de overname.

Eind maart raakte al bekend dat Brussels Airlines vanaf eind oktober de klanten van de touroperators Thomas Cook, Neckermann en Pegase gaat vervoeren. Als gevolg van de toenmalige overeenkomst worden in het najaar twee van de vijf Airbus A320’s van Thomas Cook Airlines (TCAB) overgeheveld naar Brussels Airlines. 160 piloten en cabinepersoneelsleden van TCAB kunnen daardoor aan de slag bij Brussels Airlines. Voor 40 grondmedewerkers van TCAB werd nog naar een oplossing gezocht. Door de vandaag aangekondigde overname zullen zij wellicht allemaal aan de slag kunnen blijven bij overnemer SHS Aviation, de Canadese-Nederlandse investeerders van VLM. VLM Airlines ging vorige zomer failliet. De curatoren vonden in september 2016 in SHS Aviation Antwerp een overnemer.
Maar dat bedrijf wacht nog steeds op een eigen vlieglicentie om met de resterende Fokker 50’s in België vliegactiviteiten te ontwikkelen.
De vandaag aangekondigde overname lijkt een win-winsituatie voor beide ondernemingen. Thomas Cook Airlines Belgium werkte sinds maart aan een afbouwscenario, doch ziet nu een oplossing voor de 40 medewerkers die anders hun werk dreigden te verliezen. VLM Airlines, dat wel al sinds vorige maand over een AOC-vliegvergunning beschikt in Slovenië, kan nu ook zijn vliegactiviteiten in België ontplooien. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt. De deal moet nog groen licht krijgen van de bevoegde autoriteiten en zal pas ten vroegste in het najaar geconcretiseerd worden.