Studiereis

Selectair studiereis: Cyprus vraagt meer aandacht

Door Fons Jacobs (senior reporter)

Onder de vlag van samenwerkingskoepel Selectair en op uitnodiging van de Cyprus Tourism Organisation Benelux en Aegean Airlines trok een geprivilegieerde selectie Vlaamse reisadviseurs langs een aantal hoogtepunten in Cyprus. Deze reisbestemming ontvangt jaarlijks bijna 4 miljoen buitenlandse gasten wat er van het toerisme de belangrijkste economische sector maakt. Uit ons land mag die belangstelling best wat aangroeien. Dat zette beide organisaties er toe aan de handen in elkaar te slaan voor een boeiende kennismaking met ‘hun’ eiland.

Het kostte de deelnemers bijna tien uur reistijd om de afstand van onze nationale luchthaven naar die van Larnaka op zuidelijk Cyprus te overbruggen. In die tijdspanne was een drie uur durend oponthoud op de luchthaven van Athene begrepen. Aegean Airlines vliegt dagelijks deze route. Snellere verbindingen uit Brussels Airport zijn o.a. voorhanden met Ryanair naar Larnaka (maandag en vrijdag), met TUI fly (donderdag en zondag van april tot november) en met Brussels Airlines naar Pafos (zaterdag en in juli en augustus ook op dinsdag.)

Kruispunt

Cyprus puilt uit van geschiedkundige en culturele aantrekkingspolen. Cyprus is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee en ligt op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika. 10.000 jaar geschiedenis ligt er voor het rapen. Een duidelijk bewijs daarvan kreeg de Vlaamse delegatie reeds op de eerste dag van hun bezoek bij een afstapje in Kourion en er even langs de indrukwekkende archeologische vindplaatsen van het eiland te lopen. Onderweg daar naartoe werd kennis gemaakt met enkele van de vele authentieke dorpen die in de Larnakaregio agro-toeristische accommodaties aanbieden. Kleinere hotels zoals The Library Hotel en gastenkamers zijn te bereiken per huurauto. De verblijven bij de locals zijn een ideale manier om het eiland te verkennen. Een tip die we meekregen om op eigen tempo de regio grondig te ontdekken is het ter plaatse huren van een elektrisch aangedreven mountainbike.

Constantinou Bros

Van andere orde zijn de ook bij Belgen populaire Constantinou Bros-hotels in Pafos. Het Asmina Suites Hotel schittert met vijf sterren maar zusterhotels Pioneer Beach Hotel (4 *), Athena Beach Hotel (4 * Superior, familiehotel) en Athena Royal Hotel (4 * Deluxe) hoeven daar niet voor onder te doen. Deze vier hotels situeren zich op toplocaties en streven uitzonderlijke gastvrijheid na. Cyprus Tourism Organisation ondersteunt graag de reisbemiddelaars bij alle eventuele vragen die ze mochten hebben.

100.000 toeristenbedden

In totaal heeft Cyprus 100.000 vergunde toeristenbedden ter beschikking. In 2017 werden die beslapen door 3,7 miljoen toeristen waarvan 70 % Britten en Russen. Ook 28.000 Belgen mengden zich tussen de rest van de buitenlandse gasten. Hoe langer hoe meer landgenoten vinden de weg naar Cyprus: tot september van 2018 zelfs 8 % – of in totaal 24.000 -meer dan in dezelfde periode van het jaar tevoren, becijferde Inge Lankes die in de Benelux Cyprus Tourism Organisation vertegenwoordigt. Toerisme leverde Cyprus in 2017 zowat 2,6 miljard aan inkomsten op of een toename met 12 % vergeleken met het jaar er voor. Van de 950.000 Cyprioten zijn er 43.000 rechtstreeks bij de toerisme-industrie betrokken en nog een veelvoud daarvan komt er beroepshalve onrechtstreeks mee in contact.

Kindveilige stranden

Een ritje door de regio Larnaka leidt voor wie in Makenzie Beach richting Kalavasos inslaat, langs kilometerslange zandstranden en aanverwante strandanimatie. Hier geen privéstranden maar integendeel zacht aflopende brede stroken zijdeachtig zand naar zee waar ook kinderen veilig tot ver in het water kunnen. Aan hotels is hier geen gebrek. Over twee jaar komt er nog eens een vijftal vijfsterrencomplexen bij.

Aphrodite

Aphrodite, godin van de liefde en de vruchtbaarheid is volgens de door Hesiodus verhaalde mythe uit het zilveren schuim van de zee ontstaan. Als de mooiste van alle vrouwen werd ze geboren uit een rots die op 25 kilometer van Pafos ligt en die tot op vandaag haast zonder enige uitzondering alle toeristen ter plaatse lokt.
In Pafos kan niemand – dus ook wij niet – onderuit aan een bezoek aan de prachtige vloermozaïeken in het Archeologisch park. Eigenlijk is Pafos een groot openluchtmuseum. De stad staat in haar geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Studiereizen bevatten per definitie onvoldoende tijd voor een uitgebreide kennismaking met de weerhouden bestemming. Op Cyprus geldt dat wegens het bijzonder culturele erfgoed zo mogelijk nog meer dan elders. Tijdens de vierdaagse rondrit werd even doorgereisd naar het Troodosgebergte dat ruim de helft van het westelijk deel van Cyprus inpalmt. Met Kleftiko (lamsvlees) en Meze als nationale gerechten en een caleidoscoop aan culinaire uitbreidingen laten de Cypriotische koks hun creativiteit op hun gasten los. Hun prestaties vielen meer dan in de smaak van de reisadviseurs op doortocht en dat zullen ook hun klanten spoedig geweten hebben.

Voor Peter Warlop (Hoppetravel Poperinge) is Cyprus de ideale bestemming voor wie zon en cultuur wil combineren. Hij vindt er een goede mix tussen beide elementen. In dezelfde zin laat Lucia Paret (Lucia Travel, Ledegem) zich positief uit. Zij viel op het eiland van de ene verrassing in de andere en ontdekte op diverse domeinen nieuwe dingen waarvan zij geen vermoeden had.

Marita Poortmans (Travel Projects, Heist-op-den-Berg) toont zich tevreden omwille van de vele authentieke contrasten, gecombineerd met hedendaagse faciliteiten, die ze tijdens de studiereis te zien kreeg. Ze is vast van plan om haar cliënten de Cypriotische troeven in een combinatieverblijf met accenten op cultuur en natuur onder ogen te brengen. Extra punten geeft Marita voor het trendy onthaal dat de horeca de buitenlandse gasten voorbehoudt.

Nele Van Eetvelde (Omnitravel, Gent) zit op dezelfde lijn. Zij omschrijft Cyprus als reisdoel in superlatieven die ze verbindt met cultuur, natuur, zon, strand en gastronomie. “In Cyprus ligt dat allemaal dicht bij elkaar.”

“Ik dacht hier alleen maar stranden te vinden” verwoordt Katrien Deroo (4DISA Travel, De Pinte) die de ogen open trok voor al het moois dat ze in natuurgebied Troodos en in de vele museumsites te zien kreeg. In naam van haar klanten opteert Katrien voor een rondreis doorheen Cyprus. Zij heeft lof voor de puike organisatie van de eductoer die een goede afwisseling in het programma bevatte.

Marie Lambrechts (Roelant Reizen, Aalst) omschrijft Cyprus niet meteen als dé topbestemming maar stuurt er graag klanten die gesteld zijn op zonzekerheid, variatie en gastvrijheid naartoe. Na een eerste bezoek van vijftien jaar geleden stelt zij vast dat het eiland ten goede evolueert. Als uitgesproken ‘stadsmus’ voelt zij er zich in Pafos in goede doen.

Wie – Wat – Waar?

Deelnemers: Nele Van Eetvelde (Selectair Omnitravel, Gent), Marie Lambrecht (Selectair Roelant Reizen, Aalst), Marita Poortmans (Selectair Travel Projects, Heist-op-den-Berg), Lucia Paret (Selectair Lucia Travel, Ledegem), Katrien Deroo (Selectair 4Disa Travel, De Pinte) en Peter Warlop (Selectair Hoppetravel Poperinge, Poperinge).
Begeleiding: Inge Lankes (Cyprus Tourism Organisation Benelux)
Periode: van 10 tot 14 november 2018
Overnachtingshotels: Sun Hall Hotel (Larnaka), Asmina Suites (Pafos), Amathus Beach hotel (Lemesos/Limassol.)
Bezochte hotels: The Library Hotel (Kalavasos), Pioneer Beach Hotel, Athena Beach Hotel en Athena Royal Hotel (Pafos), Four Seasons (Lemesos/Limassol.)
Carrier: Aegean Airlines

Comments