Analyse, Studiereis

Schotland ontdekken met Gallia

Van 12 tot 15 november nam Gallia, niche-to gespecialiseerd in groene bestemmingen, 12 reisagenten mee naar Schotland voor een studiereis. Gallia biedt vakanties aan in Canada, Groenland, Ijsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, de Faroëreilanden, Ierland en het Verenigd Koningrijk. De bestemmingskeuze voor deze studieries viel op de Schotse hoofdstad Edinburgh en omgeving. Op het programma stonden verschillende bezoeken aan whiskydistillerijen, kastelen en natuurlijk maakten de reisagenten ook kennis met de typische landschappen van de regio. De studiereis viel erg in de smaak! Hun reacties lees je verder in dit artikel.

Geschiedenis: Stirling Castle

De studiereis was gericht op cultuur en geschiedens, en de sympathieke gidsen Marc en Andrew vertelden honderduit over de bewogen geschiedenis van het land (Braveheart is geen betrouwbare bron wat dat betreft…). De groep bezocht Stirling Castle, de vroegere residentie van de Schotse koningen, die de vlakte domineert waar William Wallace zijn grootse gevechten leidde.

Twee distillerijen, twee filosofieën

Geen reis naar Schotland zonder een bezoek aan een whiskydistillerij! Zo bezochten we de traditionele distillerij Glengoyne Distillery (1883) alsook het recent geopende (2014) Kingsbarns. Het contrast tussen de twee kan niet groter zijn. De brouwketels bij Glengoyne zijn gemaakt van douglas (een houtsoort) uit Oregon, terwijl men bij Kingsbarns gebruik maakt van aluminium ketels.

Reacties

Het proeven van whisky hielp natuurlijk om de tongen van de deelnemers wat losser te maken!

Sandrina Mogiatti (Frameries Tourisme): “We hadden het geluk in Crowne Plaza Royal Terrace te verblijven. Een hotel met een fantastische, maar vooral rustige ligging. Ideaal om tot rust te komen, op een steenworp van het centrum van de stad. Ook de activiteiten vielen erg in de smaak, vooral dan omdat we niet de hele tijd in het centrum van Edinburgh bleven. Ik zou niet meteen een ‘pure’ citytrip voorstellen aan mijn klanten, maar eerder een ontdekkingsreis met verschillende bezoeken in én uit de stad. We bezochten twee distillerijen, waarvan die van Glengoyne de grootste indruk op mij had wegens de authenticiteit. De groene bestemmingen van Gallia spreken een bepaald publiek aan dat erg trouw is aan een bepaald product. De cultuur en de mooie landschappen zijn twee zaken die mij het meeste zullen bijblijven.”

Carine Vanoosthuyze (Travex): “We hebben de twee delen van Schotland gezien: de Lowlands en een deel van de Highlands. De hoofstad ontdek je het best op eigen tempo, zo kan je de stad zien zoals hij echt is. Schotland heeft me altijd erg aangesproken, en nu ik ervan geproefd heb, wil ik zeker terug! De landschappen zijn prachtig, en ook op historisch vlak heeft de regio heel wat te bieden! Het weer kan grillig zijn, maar ik vind zeker klanten die helemaal gek zullen zijn van het land, zelfs tijdens de herfst!”

Ludgarde Gekiere (TUI Kortrijk Shopping): “Ik wou dat deze reis langer duurde! Schotland heeft zoveel te bieden. Je moet op z’n minst 3 keer gaan om er de mooiste plekjes gezien te hebben. Groene bestemmingen, zoals Schotland, zijn erg de moeite waard om te bezoeken!”

Sanne Vliegen (Selectair White Sun): “Op drie dagen tijd hebben we heel wat gezien van Edinburgh en zijn omgeving. Als ik een programma moet aanbevelen aan mijn klanten, stel ik twee dagen Edinburgh voor en een verlening buiten de stadsmuren. Een huurwagen is aangewezen. Ons hotel was goed gelegen, niet te ver van het stadscentrum. Het waren drie mooie dagen, de sfeer zat goed en we hebben allemaal genoten van een zeer mooie studiereis!”

Organisatie aan het woord

Philippe Bellemans (Gallia): “Ik denk dat het merendeel van de deelnemers de bestemming niet kende, en dat ze nu erg blij zijn deze gezien te hebben. Het doel was om hen een overzicht te geven van Schotland zoals wij dat doen aan onze klanten. We combineerden twee rondreizen met vertrek in Edinburgh: eentje richting Loch Lomond, en de tweede naar Fife. We focussen ons vooral op fly&drives in Schotland, maar een citytrip is natuurlijk ook te boeken. Daarnaast blijft Gallia ook à la carte aanvragen behandelen natuurlijk!”

Wie, wat, waar?

Bestemming: Edingburgh, Schotland

Periode: 12 – 15 november 2017

Hotel: Crowne Plaza Royal Terrace

Begeleiding: Philippe Bellemans (Gallia), Marianne Naval (Gallia) en An Smeyers (Gallia)

Deelnemers: Marie-France Halleux (Ornella Travel, Liège), Sandrina Mogiatti (Frameries Tourisme, Frameries), Carine Vanoosthuyze (Travex, Bruxelles), Marie-Thérèse Lambrecht (Selectair Roelant Reizen, Aalst), Sanne Vliegen (Selectair White Sun, Lanaken), Ludgarde Gekiere (TUI Kortrijk Shopping, Kortrijk), Caroline Cooreman (’t Reiskoffertje, Edegem), Jonas Croonen (Oranjetours, Heist-op-den-Berg), Stefan Wuyts (De Duinen, Herentals), Maud Couckuyt (SunTrips, Harelbeke), Martine Van Walleghem (Boone Travel, Bruges) en Maureen De Wispelaere (M Travel, Beernem)

Laurent Versin, staff reporter Travel Magazine

Comments