Cruise

Schepen varen in Noord-Europa, maar zijn Belgen welkom?

Indien u een reis of cruise boekt – in het bijzonder in Noord-Europa – is het aangewezen na te gaan of u zonder quarantaine wordt toegelaten. Hoewel op de Europese kaart steeds meer landen oranje kleuren, blijven een reeks grenzen gesloten in afwachting van het digitale groene certificaat. Ons land heeft volgens de jongste cijfers een positiviteitsratio van 4,6 procent. Reis je toch naar bijvoorbeeld Noorwegen, dan moet u drie tot tien dagen in een quarantainehotel verblijven.

Pas wanneer we twee weken lang onder de 4 procent of 25 besmettingen per 100.000 inwoners duiken, vervallen voor Belgen de quarantaineverplichtingen in landen zoals Finland en Noorwegen. IJsland laat buitenlandse bezoekers toe die volledig gevaccineerd zijn. Andere uit ‘risicogebieden’ (positiviteitsratio boven de 4 procent) moeten een negatieve PCR-test voorleggen en verplicht voor minstens vijf dagen in quarantaine gaan. De cruiserederijen die vanaf juli IJsland bezoeken eisen sowieso dat alle gasten en bemanningsleden volledig zijn gevaccineerd.

De Zuid-Europese landen zijn daarentegen minder strikt. Na Italië en Griekenland zijn cruiseschepen vanaf 7 juni opnieuw welkom in Spanje. Costa Cruises en MSC Cruises hebben voor deze zomer al nieuwe vaarschema’s aangekondigd die Spanje omvatten. Frankrijk opent op 30 juni officieel haar havens voor cruiseschepen. In de tweede helft van juni vinden in Marseille alvast enkele proefvaarten plaats. MSC Cruises lanceerde deze week een flash-aanbieding voor weekcruises aan boord van de MSC Seaside met inscheping in de Zuid-Franse haven vanaf 20 juni.

Ongeacht de (volledige) inenting tegen Covid-19 moeten reizigers op dit ogenblik in de meeste landen bij aankomst een PCR-test en eventueel een gezondheidsformulier en/of passenger locator form voorleggen. Italië hanteert hiervoor het European Digital Passenger Locator Form (app.euplf.eu). Daarnaast moeten de reizigers binnen de 48 uur voor aankomst in België ook voor ons land een passenger locator form invullen. Morgen, vrijdag, komt het overlegcomité opnieuw samen. We krijgen dan meer te horen over de regels rond het Europees coronapaspoort en of reizen binnen Europa vanaf juli een stuk eenvoudiger wordt.

© foto Unsplash

Comments