Cruise

#SaveOurJobs-acties in Amerikaanse cruisehavens

Mensen die hun brood verdienen in de cruise-industrie voeren vandaag actie in onder meer Port Miami, Port Everglades (Fort Lauderdale),  Port Canaveral (Orlando) en Galveston. Met het protest vragen ze de US Centers of Disease Control and Prevention (CDC) het ‘No-Sail Order’ op te heffen, zodat de cruiseschepen opnieuw kunnen uitvaren. Het verbod vervalt in principe eind oktober, maar de CDC ziet de schepen liefst nog tot het voorjaar van 2021 tegen de kade liggen. Eerder deze maand hadden vertegenwoordigers van de cruiserederijen over de heropstart nog een virtueel onderhoud met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

Verwacht wordt dat aan de acties niet alleen personeel van de cruiserederijen, maar ook vertegenwoordigers van de havenarbeiders, luchtvaartmaatschappijen, touroperators, toeristische diensten, horeca, middenstand en entertainment-industrie zullen deelnemen. Al deze sectoren zijn het slachtoffer van het stilleggen van de cruises. In flyers wijzen ze op de vele al dan niet tijdelijke ontslagen ten gevolge van de opschorting van de activiteiten.

Uit een studie van de Federal Maritime Commission blijkt intussen dat niet Florida, maar wel Alaska het meest lijdt onder het cruiseverbod. Volgens de commissie is toerisme een van de drie pijlers van de economie in Alaska. Het aantal toeristen is in de staat in tien jaar tijd met maar liefst 45 procent gestegen tot 2,2 miljoen bezoekers. Het gros van de vakantiegangers waren cruisepassagiers. Met het wegvallen van de cruises tijdens het zomerseizoen 2020 verloor Alaska meer dan de helft of 1,3 miljoen bezoekers.

© foto Port Canaveral

Comments