Bestemmingen

Sardinië met Emozioni: weergaloze natuur en dito gastronomie

Eilanden hebben altijd al een bijzondere aantrekkingkracht en als het over Sardinië gaat komt daar nog eens de onvolprezen Italiaanse flair bovenop. Dit beklijvende eiland, dat met een kustlijn van meer dan 1.000km als een kostbare groene parel dobbert in het blauw van de Middellandse Zee, is in veel opzichten een betoverende bestemming. Puur, ongerept en heel (bio)divers. Op uitnodiging van de Belgische specialist voor Italië-vakanties Emozioni en Alghero Airport, i.s.m. de toeristische dienst van Sardinië, trok Travel Magazine voor een driedaags bezoek naar deze zalige bestemming, waar natuur, cultuur en gastronomie centraal stonden.

“Het is inderdaad onze betrachting om via studiereizen ons enorm potentieel beter kenbaar te maken”, zegt Fabio Gallo (cfo Sogeaal). Sogeaal staat voor Societa di Gestione Aeroportuale di Alghero en ontfermt zich sedert twee jaar over het beheer van de Alghero-luchthaven. “Met 1,4 miljoen passagiers dit jaar zijn we inmiddels goed op weg om over enkele jaren de vooropgestelde 2 miljoen te halen”, benadrukt Raffaele Ciaravola (commercial aviation manager). “Daartoe hebben we een aantal prijsbrekers onder de arm genomen, waarvan Ryanair in de zomer dagelijks tussen Brussels South Charleroi en Alghero vliegt. We zijn momenteel in onderhandeling om deze verbinding ook buiten het zomerseizoen aan te houden.”

Geuren en kleuren

Als het over Italië gaat ben je bij Emozioni absoluut aan het goede adres want managing directors Toni Arioti en Gennaro Bilotta – Italianen in hart en nieren – weten al meer dan twintig jaar hun passie voor dit land te vertalen in al dan niet begeleide (groeps)reizen. Met andere woorden: de ideale tussenschakel voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke brok Italië en zich daarvoor ook wat graag ver van de platgetreden paden willen begeven.

De kennis en ervaring van deze touroperater staat borg voor een pico bello-vakantie: met het gezin naar Sardinië, een romantisch weekend in Venetië, een weekje golfresort in Sicilië, een villa met zwembad in Toscane of per Vespa door Italië glijden. Emozioni heeft het allemaal.

“Sardinië is, als tweede grootste eiland van de Middellandse Zee, absoluut een echt paradijs voor natuurliefhebbers”, benadrukt Toni Arioti, “1.040km kust, witte uitnodigende stranden alom, smaragdgroene granietrotsen, burchtdorpjes, steile woeste kusten, zalige baaien, boeiende cultuur en dito tradities zorgen voor een wereld vol kleuren en geuren. Duidelijk een eiland dat zijn identiteit heeft weten te behouden. Bovendien kan je er dagelijks genieten van een heerlijke gastronomie en is het onvolprezen ecotoerisme er al evenzeer aan een steile opmars bezig.”

Zalige bestemming

In de straten van het fraaie en trotse Alghero hangen her en der grote foto’s van inwoners die de kaap van 100 jaar hebben overschreden. Zonder twijfel een bewijs temeer van de positieve invloed van een zalig klimaat gekoppeld aan een gezonde levenswijze. De verrukkelijke Sardijnse keuken wordt in ieder geval alle eer aangedaan op de agroboerderijen, waar je als gast overigens zelf je pasta mag bereiden. Indrukwekkend verder was de kennismaking met het imposante wijndomein Sella & Mosca, met z’n 520 ha, één van de grootse wijngaarden van Europa.

Piero Delogu zorgt op zijn beurt voor prima wijn en heeft daarenboven 28 kamers ter beschikking, zodat je zelfs na een stevige ‘wine tasting’ veilig thuiskomt. Het wijndomein Tenute Delogu produceert 100.000 flessen per jaar en van de producten die in het restaurant op tafel komen is 80 procent eigen productie.

Een les in broodbakken is hier mooi meegenomen. Op Sardinië maken ze overigens broden voor allerhande feesten en gelegenheden; 800 verschillende soorten, naar verluidt.

Tijdens een bezoek aan de oliemolen San Giuliano leer je alles over olijfolie en mag je uiteraard proeven van deze lekkernij. Archeologisch waardevolle restanten uit de Steen- en IJzertijd zijn te bewonderen in Nuraghe Palmavera, een mooi gerestaureerde getuige uit ver vervlogen tijden. We opereerden vanuit het viersterrenhotel Calabona en ook Hotel Corte Rosada verdient een eervolle vemelding.

Van natuur tot namaak

Liefhebbers van wandelen en natuur komen rond Alghero al evenzeer aan hun trekken. In het natuurpark Porto Conte staat tijdens een wandeling de enorme biodiversiteit van het eiland in de kijker. Wilde bloemen en kruiden zoeken en herkennen is hier de boodschap.

Neptune’s Caves laten je kennismaken met de wonderbare wereld van de overvloedig van stalagmieten en stalactieten gevulde kamers. Je moet daarvoor wel ruim 153 treden afdalen (maar ook terug beklimmen).

Als het over een passend geschenk gaat dan kan je niet naast het rood koraal kijken in de talrijke winkels in de straten van Alghero. Koraal wordt 100m diep uit de oceaan opgevist en per jaar worden daarvoor slechts 25 vergunningen afgeleverd. Let wel dat je koopt bij een handelaar die over de juiste licentie beschikt want onder de koraaljuwelen van de Riviera del Corallo is er jammer genoeg vrij veel namaak.

Britse piloten

Amusant is voorts het verhaal dat Britse piloten aan de grondslag liggen van de toeristische ontbolstering van Alghero. Tijdens de tweede wereldoorlog bombardeerden Britse vliegtuigen de Duitse troepen op Sardinië en legden daarbij een stukje van Alghero plat. Betrokken Britse piloten waren echter zodanig onder de indruk van de schoonheid van de streek dat ze na de oorlog de toeristische machine naar Alghero in gang zetten.

Meer info: www.aeroportodialghero.it – www.algheroturismo.eu – www.emozioni.be

Comments