Cruise, Newsflash

Royal Caribbean verwerft helft aandelen Hapag-Lloyd Cruises

De TUI Group gaat voor haar dochteronderneming Hapag-Lloyd Cruises een joint-venture aan met Royal Caribbean Cruises Ltd. In de nieuwe structuur hebben TUI AG en RCCL elk 50 procent van de aandelen van de luxe- en expeditierederij. De transactie heeft een waarde van 1,2 miljard euro, exclusief de nettoschuld en zal resulteren in een verwachte netto-instroom van circa 700 miljoen euro voor TUI. De deal moet tegen de zomer afgerond zijn. De samenwerking tussen TUI en RCCL combineert de scheepsbouw-, operationele en digitale expertise van Royal Caribbean met de sterke merknaam en het verkoopteam van TUI.

Royal Caribbean Cruises en de TUI Group hebben al sinds 2008 een gelijkaardige joint-venture voor TUI Cruises. In die samenwerking verzorgt TUI Cruises de commercialisering en marketing van het Duitstalige cruiseproduct, terwijl Royal Caribbean Cruises instaat voor het ontwerp en de bouw van de schepen. De rederij ging in april 2008 van start met voormalige schepen van Celebrity Cruises. Die werden al snel aangevuld met nieuwe Mein Schiff-vaartuigen waarvan er momenteel zes in de vaart zijn. Een zevende vervoegt in 2023 de vloot.

“Producten en merken zoals MS Europa en MS Europa 2 hebben internationaal potentieel en aantrekkingskracht. Tegelijkertijd zijn de financiering van de schepen en de groei minder kapitaalintensief voor ons als aandeelhouders van de joint-venture”, zegt TUI-baas Fritz Joussen. “De overeengekomen uitbreiding is strategisch en economisch de volgende grote stap in onze groei. Elke partner blijft staan ​​voor zijn kerncompetenties: het sterke merk en verkoopteam van TUI gecombineerd met de scheepsbouwkunde en operationele expertise van Royal Caribbean.”

De Hapag-Lloyd Cruises-vloot bestaat uit twee vijfsterrenplus-luxeschepen en drie expeditievaartuigen. De samenwerking met Royal Caribbean moet Hapag-Lloyd Cruises toelaten de volgende jaren zowel binnen het Duitstalige taalgebied als internationaal verder te groeien en haar vloot uit te breiden. Meer details leest u volgende week in onze TM Newsletter.

© foto Hapag-Lloyd Cruises

Comments