Cruise

Royal Caribbean bouwt terminal in Ravenna

De Royal Caribbean Group opent in de lente van 2024 een terminal in Ravenna en maakt van deze haven aan de Italiaanse oostkust een homeport voor een aantal van haar schepen. Het gebouw zal een oppervlakte hebben van 10.000 m², verdeeld over twee verdiepingen. Het wordt geïntegreerd in de omgeving met beplantingen, groene ruimtes, voet- en fietspaden. Op dagen dat er geen schepen aanmeren, zal de infrastructuur kunnen gebruikt worden voor publieke en particuliere evenementen. Het terminalproject focust verder op water- en energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en duurzame materialen. Op de kade wordt walstroom voorzien zodat de schepen kunnen overschakelen op het elektriciteitsnet.

Royal Caribbean bouwt niet alleen de terminal, maar zal die ook uitbaten. Aan de kade kunnen gelijktijdig twee schepen aanmeren. Het project heeft een prijskaartje van 27,7 miljoen euro. De haven van Ravenna investeert zelf 6 miljoen euro in de realisatie. Ravenna trekt al enkele jaren meer schepen aan. Dat aantal zal vanaf volgend jaar nog groeien nu de historische stad Venetië geen cruiseschepen meer toelaat en alle vaartuigen doorverwijst naar de industriële haven in Mestre/Marghera.

Diverse brands van de Royal Caribbean Group gebruiken Ravenna de jongste jaren steeds vaker als inscheep- en transithaven. De huidige investeringen wijzen erop dat de rederij Venetië grotendeels de rug toekeert. Passagiers die in Ravenna vertrekken, zijn het best af met een vlucht op Bologna. Die luchthaven ligt op 80 km of circa een uur rijden van Ravenna. Venetië bevindt zich op 150 km en vereist een transfer van minstens 2 uur. Ook de luchthaven van Rimini is een mogelijkheid, maar die badplaats wordt vanuit ons land niet rechtstreeks aangevlogen.

© rendering Ateliers Alfonso Femia & Diorama

Comments