door Mario Dewilde, senior reporter Travel Magazine

Glenaki pakte, in samenwerking met Holland America Line en ATC Cruises, einde januari uit met een combinatie ‘pers- & studiereis’, het werd een meer dan geslaagde achtdaagse op zee. Terwijl op het thuisfront sneeuwruimers en dokters op de spoeddienst overuren klopten, genoten vijf reisagenten en evenveel journalisten van een exotische reis met temperaturen die voortdurend tegen de 30 graden aanleunden. Bij het gezelschap een mix van beginnende en doorwinterde cruisereizigers. Met de MS Oosterdam ontdekken we Fort Lauderdale, Grand Turk, San Juan, St Thomas en Half Moon Cay!

Hoogstaande keuken en comfort

Akkoord, de ouverture met de landing van Delta Airlines in Fort Lauderdale was niet fraai. Harde regen en het kwik dat niet eens de 12 graden overschreed. Maar hoe dichter naar de Caraïben gevaren werd, hoe zonniger en warmer het werd. Aan boord van de MS Oosterdam van Holland America Line zat de sfeer er meteen goed in. Op de eerste dag aan boord stelde Glenn Verhelst, Development Manager voor België en Luxemburg van Holland America Line, in de Stuyvesant meeting room de vele troeven van Holland America voor. En die sterkhouders werden de volgende dagen alleen maar bevestigd. Vooral de keuken en de diverse restaurants werden door iedereen bejubeld.

Once in a lifetime-experience

Deelnemers aan de studiereis waren Charlotte Decuyper (TUI St. Kruis Brugge), Nathalie Wauters (Brasschaat Travel), Sofie Van Moerbeke (CWT), Laurence Lauwers (Compass Reizen) en Greet Ferket (Cruise & Travel Company) en Birgit Defoort, Managing Director van Glenaki Tourism Consultancy. Ze konden genieten van een relaxte studiereis met de nadruk op de beleving aan boord van het schip. Iedereen beschikte over een kamer met balkon en ligzetels op het terras, een leuk aanbod van faciliteiten, een mooi uitgestippeld programma met bijna elke dag een ander restaurant en veel informatie zodat het zondermeer een ‘once in a lifetime-experience’ was.

Thuiskomen na 10 jaar

Glenn Verhelst

Voor Glenn Verhelst, Business Development Manager BELUX van HAL was het bijna alweer tien jaar geleden dat hij nog een cruise maakte in het Caraïbische gebied: “Toch was ik opnieuw erg onder de indruk van deze absolute nummer één winterbestemming om een cruise te maken. Beschouw het als een ware herontdekking van de relaxte Caraïbische sfeer en de mooie exotische eilanden. Wat me erg is bijgebleven is het bezoek aan het private eiland ‘Half Moon Cay’ van Holland America Line, een plaats waar je maar geen genoeg kan krijgen van het azuurblauwe water en de prachtige stranden. Aan boord van ons stijlvolle en gerenoveerde schip ‘MS Oosterdam’ was het echt genieten blazen. Veel rust aan boord op het schip overdag, met ’s avonds dan toch wel leuke entertainment met livemuziek in o.a. BB Kings Blues club. Onze gerenommeerde service werd nog maar eens bevestigd, met zeer vriendelijke personeel aan boord, in combinatie met hoogstaande gastronomie. Elke avond heerlijk genoten van de culinaire diners, met als uitschieter de avond in ons pop-up restaurant Rudi’s Sel de Mer met heerlijke kreeft. Kortom, het was een prachtige studiereis in stijl aan boord van onze rederij.” Voor Charlotte Decuyper (TUI Sint-Kruis Brugge) betekende haar eerste cruise alvast een hele belevenis: “Alvorens ik vertrok, had ik weinig verwachtingen over een cruise. Ik kon er mij nauwelijks of geen beeld bij voorstellen. Nu begrijp ik het concept: het gaat voor de reizigers duidelijk over meer dan reizen alleen. De beleving gaan boord is een heerlijke mix van animatie, entertainment, vele faciliteiten, rijkelijk eten en drinken, zon én je hoeft niet steeds weer in te pakken. Elke dag een nieuwe bestemming om te ontdekken en om er even van te ‘proeven’. Aan boord van de Oosterdam was ik het meest verrast door al dat lekker eten, de ruime cabines, de goede service en het vriendelijk personeel. De mooiste bestemmingen tijdens deze studiereis waren voor mij Grand Turk en Puerto Rico. Grand Turk heeft schitterende stranden met azuurblauw water. In Puerto Rico hebben we dan weer uitgebreid kunnen proeven van de bruisende cultuur en prachtige architectuur. Desondanks het lage percentage Belgische cruisepassagiers, hoop ik om meer Belgische toeristen en klanten hiervoor warm te maken. Ik ben er mij nu meer van bewust dat van heel groot belang is om de reizigers de juiste rederij te verkopen.”

Laurence Lauwers van Compass Travel uit Turnhout noemde de reis een ‘herontdekking van de Caraïben’. “Na diverse scheepsbezoeken en na een paar dagen op de nieuwere Koningsdam wou ik ook eens een ouder schip van de rederij HAL ervaren. Minder glitter en felle kleuren zoals bij sommige rederijen, wel huiselijk en een stijlvolle inrichting met zeer comfortabele ruime kajuiten. Wat de gastronomie betreft hebben we er mogen proeven en genieten van talrijke culinaire hoogstandjes. De speciality dining in het Italiaanse Cannaletto restaurant dat één keer per week wordt omgedoopt tot Rudi’s sel de mer met de focus op zeevruchten en kreeft. Ook in de main dining room en in het buffetrestaurant waren alle gerechten fantastisch bereid en de keuze aan wijnen was overal top. De bestemmingen die we aandeden waren afwisselend, eerst naar het 18km² eiland Grand Turk waar een overpriced taxirit ons bracht naar een teleurstellende vuurtoren. Onze zelf uitgestippelde strandwandeling terug naar het schip langs het glasheldere water maakte deze rit gelukkig goed. Het historische centrum van San Juan in Puerto Rico was erg gezellig en charmant. St Thomas, met de hoofdstad Charlotte Amelie, zal ik herinneren als de stad met de vele taksvrije diamantenwinkels. Het exclusieve privé-eiland van HAL, Half Moon Cay in de Bahama’s is een beauty met de onbeschrijfelijk blauwe kleur van het zeewater. Hier ervoer ik het echte Caraïbisch gevoel dat ik in mijn gedachten had. We genoten van een geweldige herontdekking op deze zeer mooie, gerenoveerde Oosterdam. De supervriendelijke bemanning (vooral Filippijnen) met hun immer aanwezige glimlach maakte onze reis nog aangenamer en we dromen dan ook van een volgende HAL-cruise.”

Welkom in Zeebrugge

Begin mei (4-5-2019) gaan twee schepen van Holland America Line voor anker in Zeebrugge. Het gaat om de Zuiderdam & Nieuw Statendam. De cruisemaatschappij is momenteel nog bezig om het programma samen te stellen en reisagenten zullen selectief worden uitgenodigd.

 

Comments