Bestemmingen

Reykjavik: niet zomaar excentriek

Reykjavik kan je midden-Atlantische stop-over zijn op weg naar Amerika of je toegangspoort tot de geisers, gletsjers, watervallen en lavalandschappen van IJsland. Als citytrip wordt de kleine noordelijke metropool nog stevig onderschat.

Landen op IJsland en de hoofdstad niet verlaten, is dat een knettergek idee? Wel voor wie het eiland van ijs en vuur halfweg tussen Amerika en Europa niet eerder bezocht. De aarde davert, stoomt en borrelt hier, omdat de Amerikaanse en Europese continentale plaat elk jaar een paar centimeter uiteenwijken. Dat levert geologische wonderen op die je op dagexcursie vanuit Reykjavik bezichtigt. De Golden Circle Route combineert de donderende waterval Gullfoss, de klokvast spuitende geiser Strokkur en het Nationaal Park Thingvellir, waar het middeleeuwse parlement van IJsland vergaderde. De breuklijn tussen de twee continenten is er zichtbaar: een met water gevulde kloof waar avonturiers in duiken. Voor wie liever ontspant in heilzaam warm water wenkt de beroemde Blue Lagoon.

Bescheiden metropool

De IJslandse topattracties zijn uniek én drukbezocht, maar overschaduwen Reykjavik zelf, dat beslist geen afgelegen dwerghoofdstadje is. Eerder een bescheiden metropool die trends uit twee continenten opneemt en bovendien zelf grenzen verlegt. Amerikaans president Ronald Reagan en Sovjetleider Michael Gorbatsjov hadden dat in 1986 al begrepen: ze beëindigden de Koude Oorlog in Höfdi House, een witte houten villa aan de zeeboulevard van Reykjavik. Het wandel- en fietspad naast de boulevard kijkt uit op een bergachtige fjord en loopt via de fotogenieke sculptuur Sun Voyager, een abstracte stalen boot, naar het futuristische Harpa Concert- en Congrescentrum. Hier begint de oude haven, waar walvisrondvaarten vertrekken. Het gezinsvriendelijke bezoekerscentrum Whales of Island presenteert 23 soorten op ware grootte, waaronder een 25 meter lange blauwe vinvis.

De natuur dringt overal door in de stad. De architectuur van Harpa verwijst naar de vulkanische basaltzuilen die je vaak in IJsland ziet. Ze versieren ook de bizarre toren van de beroemde Hallgrimskirkja, die de skyline beheerst. Neem de lift naar boven en Reykjavik ligt aan je voeten. Liever een stadsgezicht mét kerk? Op een heuvel in de stadsrand tronen zes reusachtige warmwatertanks. Vijf zijn in gebruik, de zesde herbergt PerlanWonders of Iceland. Ze biedt ruimte voor een planetarium, een groots opgezette expo over geisers, gletsjers, lava en vulkanen en zelfs een kunstmatige ijstunnel. Het 360°-panorama op het dak overziet de hele streek.

Het warme water in de tanks welt gratis op uit de vulkanische ondergrond en verwarmt de voetpaden van de hoofdstraat Laugavegur. Ga hier shoppen en je ontdekt dat IJsland geen trend gemist heeft, van vintage tot design en van filterkoffie tot microbrouwerij. Waarschijnlijk wil je vooral zo’n mooie IJslandse wollen trui. Ook het uitgaansleven speelt zich rond de hoofdstraat af. Veel bars hebben een dansvloer of houden liveconcerten. Reykjavik organiseert het hele jaar door muziekfestivals waar je de nieuwe Björk of Sigur Rós aan het werk kunt zien. Niet meer geheim maar wel dé aanrader: het zomerse Secret Solstice Festival.

Vikings en foodies

De IJslanders excelleren in alle kunsten. Naar verluidt heeft één IJslander op tien een boek gepubliceerd. Het Reykjavik Art Museum toont de bekendste IJslandse kunstenaars. Erró lijkt met zijn grote, kleurrijke schilderingen en collages de grootvader van de streetart. Het woonhuis van beeldhouwer Asmundur Sveinsson kan figureren in een sciencefictionfilm. Zelfs Yoko Ono drukte haar stempel op de skyline van Reykjavik. Haar Imagine Peace Tower op het eilandje Videy schiet elk jaar laserstralen de hemel in tussen 9 oktober en 8 december, de verjaardag en sterfdag van haar man John Lennon. Het eilandje is met de ferry te bereiken en leent zich voor rustige wandelingen en fietstochten. De huurfiets zit in de lift in Reykjavik, want de stad is relatief vlak en heeft geïnvesteerd in fietspaden.

De meest geliefde stadstour met gids is de Reykjavik Food Walk. Op het menu onder meer gefermenteerde haai, ijs met roggebrood, vleessoep en pylsur, de beroemde IJslandse hotdog. Bill Clinton vond hem de lekkerste ooit, en hij liegt nooit. (Grapje). Uiteten gaan kan in alle prijsklassen, van gedurfde new nordic cuisine tot trendy fish & chips-eethuizen bij de haven.

Ondanks alle vernieuwingen is het pioniersgevoel in Reykjavik niet verdwenen. De oudste huizen zijn bekleed met stalen golfplaten. Een vrolijk likje verf verbergt het armoedige bouwmateriaal. De eerste Vikings vestigden zich al in 871 op IJsland. Dat bewijst het langhuis waarrond de multimediale expo van The Settlement Exhibition is opgebouwd. Ze doopten hun nieuwe woonoord Rookbaai – Reykjavik dus. Amper twintig kilometer van de stad pruttelen en dampen de zwavelvelden van Krysuvik in wonderlijke kleuren. Heidmörk is zelfs gewoon met de stadsbus te bereiken. Lavaformaties, kraters, meren en bergen: het Central Park van Reykjavik is buiten categorie, zoals de stad.

Comments