Cruise

Restricties voor Italiaanse cruisepassagiers

De besmetting met het coronavirus in Noord-Italië kan ernstige gevolgen hebben voor het Europese zomerseizoen. Onder meer MSC Cruises en Royal Caribbean hebben hun reisrestricties al uitgebreid. Tot nader order kunnen niet alleen gasten die de voorbije 15 dagen een hele reeks Aziatische landen hebben bezocht, maar nu ook zij die in een tiental gemeenten in de Italiaanse regio’s Lombardije en Veneto waren, niet meer inschepen. Verder kondigt Royal Caribbean aan dat de schepen voor en na elke afvaart volledig worden ontsmet. Zones waar veel mensen samenkomen worden meerdere keren per dag gereinigd. Tevens zal op elke afvaart bijkomend medisch personeel meevaren en zal de kapitein elke dag tijdens twee aankondigingen de gasten eraan herinneren hoe ze aan boord gezond kunnen blijven. MSC Cruises zet voor het screenen van de opvarenden ook thermische camera’s in. Passagiers met hoestbuien, ademhalingsmoeilijkheden, rillingen en temperaturen van 38° en meer alsook hun reisgenoten komen het schip niet meer op.

De Federale overheidsdienst Volksgezondheid in ons land ziet met uitzondering van een reeks gemeenten in Noord-Italië geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Italië. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst voor de regio rond Rome (Civitavecchia) en Venetië wel al op veiligheidsrisico’s. Voor de inscheephavens Savona, Genua, Livorno en Triëste gelden geen bijzondere risico’s. De situatie kan echter elke dag wijzigen, zeker nu het virus ook is opgedoken op de Canarische Eilanden.

De Amerikaanse regering raadt intussen het cruisen in Azië helemaal af. Ze waarschuwt voor verstoorde vaarschema’s en de mogelijkheid dat schepen in quarantaine worden geplaatst. De Amerikaanse gezondheidsdiensten (CDC) wijzen in een afzonderlijk bericht op het verhoogde risico van de overdracht van het virus onder cruisepassagiers. Beide instanties laten ook weten dat passagiers niet moeten rekenen op repatriëringen georganiseerd door de overheid. Dat was de voorbije weken wel gebeurd voor de passagiers die vast zaten op de Diamond Princess. Intussen hebben de rederijen het gros van hun cruiseactiviteiten in Azië opgeschort, nemen ze schepen tijdelijk uit de vaart en ontplooien ze de volgende maanden in andere vaargebieden.

© foto CDC

Comments