Touroperating

De Reisspecialist legt de boeken neer

Al 30 jaar is De Reisspecialist van Ronny Fierens (52 jaar) uit Lier één van de grootste onafhankelijke reisbureaus in Vlaanderen. Al enige tijd gonsden allerlei geruchten over een nakend faillissement. Vandaag legt Ronny Fierens, de zaakvoerder, de boeken neer en wordt een curator aangesteld. Het personeel -16 medewerkers met inbegrip van het bijkantoor in Nijlen- werd gisterenavond geïnformeerd over de gang van zaken. Naar verluidt zijn er wel enkele geïnteresseerde partijen om op kleinere schaal, en met minder personeel, de zaak over te nemen. Gisteren is recht tegenover het pand het nieuwe TUI Center Lier geopend, nadat de groep het verouderde vroegere Jetaircenter (in de Lisperstraat) gesloten had. Lange tijd werd er danig gespeculeerd dat er een akkoord in de maak was tussen de TUI Group en De Reisspecialist.

Jef Boschmans

Ronny Fierens is in de reisindustrie gerold door zijn oom Jef Boschmans – een legendarische figuur uit Lier. Begonnen in 1958 met autocartoerisme stapte hij in de jaren ’60 – ’70 over naar het opkomend chartertoerisme. Begin jaren ’80, heeft hij zijn zaak verkocht (Boschmans Reizen, later Lierke Plezierke ) om eind jaren ’80 opnieuw op te starten als De Reisspecialist. Het Reisbureau Lierke Plezierke sloot definitief de deuren op 30 december 2006 aan de Antwerpse Straat 87. Vanaf 1 januari 2007 konden de klanten terecht bij De Reisspecialist (die het handelsfonds van Lierke Plezierke, vroeger al had overgenomen) in de Antwerpse Straat 47.

De Reisspecialist

De Reisspecialist werd in 1987 opgericht door Jef Boschmans, oom van Ronny Fierens, die in 1991 in dienst komt en 2 jaar later zaakvoerder wordt. In 1997 komt er in Nijlen een bijkantoor. Eind 2003 wordt Fierens – ondertussen uitgegroeid tot een grote onafhankelijke reisagent leunend op de verkoop van 2 grote to’s Jetair/TUI en Thomas Cook (bijna de helft van zijn omzet volgens de laatste gegevens te distilleren uit de neergelegde balans bij de Nationale Bank van 2016, met een omzet van zo’n 14 miljoen euro) – op de TM Travel Awards in het Hilton Antwerp Old Town verkozen tot ‘Leisure Travel Agent of the year’ voor Vlaanderen. Eind 2009 ontwikkelt het team van Ronny Fierens samen met productmanager Willy Croes een eerste eigen reisgids. Vandaag zijn er dat vier voor drie eigen producten. Normaal zouden de nieuwe reisgidsen volgende week verschijnen.

Twee reiskantoren runnen met 16 personeelsleden én eigen producten, permanent nieuwe brochures in de markt zetten, is in het mobiele internettijdperk geen makkelijke opgave. Wat ongetwijfeld meegespeeld heeft in de teloorgang van het bedrijf zijn de enorme technologische IT-investeringen voor de ontwikkeling van eigen bookingstools (overigens is het niet de eerste in de reiswereld die hierop zijn tanden stuk bijt).

Zoals het past in de reiswereld, zijn de geboekte klanten van de to’s beschermd via de verplichte leveringsplicht. De Reisspecialist was na zijn vertrek bij het Garantiefonds (herfst 2014) verzekerd bij de Vlaamse Solidariteit Reisgelden (VSR) van de VVR.