Cruise

Rederijen optimistisch voor heropstart Amerikaanse cruises vóór eind 2020

De rederijen zijn optimistisch dat ze nog dit jaar opnieuw kunnen uitvaren in de Verenigde Staten. Dat hebben Arnold Donald (President & CEO Carnival Corporation), Frank Del Rio (President & CEO Norwegian Cruise Line Holdings), Richard Fain (Chairman & CEO Royal Caribbean Group) en Pierfrancesco Vago (Executive Chairman MSC Cruises) gezegd op de Seatrade Cruise Virtual. Tijdens een State of the Global Cruise Industry schetsten de vier toplui hun visie op de toekomst en de heropstart van de cruises.

De brancheorganisatie CLIA en de cruiserederijen hebben de voorbije maanden met specialisten en wetenschapslui een resem sanitaire maatregelen uitgewerkt die een veilige terugkeer naar de oceanen moeten mogelijk maken. Centraal staat het testen van de gasten en crew. Pierfrancesco Vago: “Iedereen heeft de mond vol over het vaccin, maar dit is geen wondermiddel. Op dit ogenblik is het testen de enige oplossing en dat geldt niet alleen voor de cruise-industrie, maar ook voor de hotelsector en de luchtvaart.”

Volgens Arnold Donald en Richard Fain hebben de rederijen enorm veel geleerd uit de heropstart in Europa en is de jongste weken bewezen dat de voorgestelde protocollen wel degelijk werken. De rederijen geven toe dat de sector kampt met een perceptieprobleem en veel mensen denken dat een groot schip vandaag niet veilig is. Maatschappijen als Costa Cruises, MSC Cruises en TUI Cruises hebben de voorbije weken aangetoond dat hun protocollen wel degelijk efficiënt zijn en tegelijk geen afbreuk doen aan de vakantiebeleving. Dit blijkt uit de reacties van de passagiers en de commentaren op sociale media. De rederijen vragen de reisagenten dan ook hun klanten te wijzen op de vele sanitaire maatregelen die zijn uitgewerkt om de veiligheid van de opvarenden te garanderen.

Terug naar de Caraïben

De cruiserederijen zijn in permanent overleg met de betrokken overheden om ook in de Verenigde Staten terug te kunnen uitvaren en zijn zeer optimistisch dat ze hiervoor binnenkort het groen licht krijgen. Carnival spreekt zelfs van een 90 tot 95% kans op een heropstart in 2020. Maar zelfs na de goedkeuring zal het nog 30 tot 60 dagen duren vooraleer de eerste passagiers inschepen. Volgens Frank del Rio is het geen race om de eerste te zijn. NCLH kondigde eerder deze week aan de pauze te verlengen tot eind november. “Het klaar maken van schepen die zes maanden hebben stilgelegen, het implementeren van de 74 raadgevingen van het Healthy Sail Panel en het terughalen van de bemanningen gebeurt niet van vandaag op morgen. Ik durf mij vandaag niet vastpinnen op een startdatum. Het kan december zijn, maar evengoed begin januari.” Pierfrancesco Vago spreekt van een heel geleidelijke heropstart in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. “MSC heeft in de aanloop tot haar heropstart in augustus met de Europese, nationale, regionale en lokale besturen moeten onderhandelen. Hetzelfde zal in de nabije toekomst moeten gebeuren in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en het Verre Oosten.”

Alle rederijen zijn er alvast van overtuigd dat Covid-19 geen blijvende impact zal hebben op de cruisesector. De boekingen voor 2021 en de verdere toekomst lopen goed en de industrie zal sterker dan ooit terugkeren. De sprekers wezen er ook op dat geen enkele maatschappij bestellingen voor nieuwe schepen heeft afgezegd. “Die capaciteit zullen we de volgende jaren ook nodig hebben”, benadrukt Arnold Donald. De oplevering van de meeste schepen zal wel iets later gebeuren, maar dat heeft louter te maken met de tijdelijke sluiting van de werven en problemen bij de toeleveranciers ten gevolge van de coronapandemie.

Comments