Cruise

“Rederijen hebben alle protocollen klaar om veilig uit te varen”

TUI Cruises heeft sinds vorige zomer al 84.000 passagiers mogen verwelkomen en noteerde in die periode slechts vier Covid-gevallen. Deze passagiers werden opgevangen zonder de vakantiebeleving van de andere gasten te verstoren. “Diverse passagiers lieten weten dat ze zich veiliger voelden op het schip dan thuis.” Dat stelde CEO Wybcke Meier maandag op de Seatrade Cruise Virtual gewijd aan veiligheid.

Volgens de diverse panelleden hebben de cruiserederijen – en bij uitbreiding de hele samenleving – het afgelopen jaar enorm veel geleerd over de opsporing en behandeling van het Covid-virus. De protocollen werden voortdurend bijgestuurd, maar volgens Grant Tarling, chief medical officer bij de Carnival Corporation, waren de uitgebreide testmogelijkheden en finaal het uitrollen van de vaccinprogramma’s de ‘gamechangers’.

De Royal Caribbean Group heeft de voorbije maanden een bijna 2.000 pagina’s tellend draaiboek samengesteld met alle maatregelen om besmettingen snel te detecteren, gasten te isoleren en indien nodig te evacueren voor verdere behandeling in een ziekenhuis aan land. Patrick Dahlgren, SVP Global Marine Operations spreekt van een meerlagige benadering. In dit alomvattende proces speelt technologie een belangrijke rol. Wearables en CCTV zijn belangrijke hulpmiddelen in de contact tracing zodat het schip bij een eventuele uitbraak snel kan achterhalen met wie de besmette persoon contact heeft gehad, welke gasten in dezelfde ruimte hebben vertoefd, hoe lang ze daar hebben verbleven en of ze al dan niet een mondmasker droegen. Dahlgren benadrukte dat de gegevens alleen voor dit doel worden gebruikt. De verzameling van de persoonsgegevens gebeurt volgens de Europese GDPS-regels en alle data worden achteraf vernietigd om de privacy van de klanten te garanderen.

Belangrijk in het hele proces is volgens Wybcke Meier een sterke dialoog en het delen van informatie met alle instanties op federaal, nationaal en lokaal vlak. Port Everglades in Florida die na de uitbraak in het voorjaar van 2020 tientallen (vaak besmette) cruiseschepen ontving, heeft uitgebreide protocollen klaar om samen met alle betrokken instanties snel en efficiënt te kunnen optreden en tegelijk de lokale gemeenschappen veilig te houden. In Europa is er volgens de sprekers een constructieve dialoog op alle niveaus, maar in de Verenigde Staten loopt het op federaal vlak heel wat stroever.

De rederijen begrijpen bijvoorbeeld niet dat de CDC in de Verenigde Staten aandringt op testcruises, terwijl er intussen al honderden praktijkvoorbeelden zijn in Azië en Europa. Bud Darr, EVP Maritime Policy & Government Affairs MSC Group: “Waarom zou MSC Cruises testcruises moeten organiseren in Florida, terwijl we onze protocollen al sinds augustus 2020 omzetten in de praktijk?” Het lijkt erop dat de CDC in een ivoren toren leeft en geen voeling heeft met wat er in de havens en op zee omgaat. De gezondheidsdiensten hebben de Carnival Corporation nooit om verslagen van bv Costa of AIDA gevraagd. MSC Cruises stuurde wel documenten door, maar ontving geen enkele feedback. Het is de rederij onduidelijk of deze praktijkverslagen wel ooit werden gelezen.

Volgens vertegenwoordigers van medische organisaties is samenwerking en uitwisseling van informatie cruciaal in de bestrijding van een pandemie. Medische organisaties sluiten niet uit dat er nog Covid-varianten opduiken en we in de toekomst met nieuwe virussen worden geconfronteerd. Iedereen is er alvast van overtuigd dat de wereld in het post covid-tijdperk beter dan ooit gewapend zal zijn om de schade die potentiële toekomstige pandemieën kunnen aanrichten, in te dijken.

Het driedaags virtueel Seatrade-congres gaat vandaag verder met uiteenzettingen en panelgesprekken over de gastenbeleving. Morgen, woensdag, buigen specialisten zich over de technologie en innovatie. Meer info op seatradecruiseevents.com.

© foto Travel Magazine

Comments