Newsflash, Touroperating

UPDATE: Maretours legt de boeken neer

Update 25 oktober 2018: Maretours legt de boeken neer

“De raad van bestuur van Maretours heeft op 24 oktober 2018 moeten beslissen de boeken neer te leggen,” dat staat te lezen op de website van Maretours. Voor de klant betekent dit dat voor geboekte reizen het Garantiefonds Reizen (GfG) in werking treedt. Maretours verwijst deze klanten door naar de website van GfG, www.gfg.be, waar een dossier kan ingediend worden. “Onder ‘contact’ is er een invulformulier beschikbaar om uw gegevens en informatie betreffende uw reizen door te spelen,” gaat het verder op de webpagina van Maretours. “Zij zullen u zo snel mogelijk verdere informatie proberen te verschaffen over uw reizen en de betaalde gelden.”


 

Maretours kantoor Rillaar © Google Streetview

 

Update: 24 oktober 2018

De jongste dagen is de sluiting van de 19 kantoren van Maretours in een stroomversnelling geraakt. De interimmanager, Jac Cuypers, die gisteren zijn laatste officiële opdrachtdag afgewerkt heeft, gaf de 30-tal bedienden van de eigen Maretours-kantoren en het franchisepersoneel van de 4-tal franchisehouders de raad de kantoren gesloten te houden.  De kantoren worden gesloten “omdat”, aldus J. Cuypers, “de operationele continuïteit niet meer gegarandeerd kan worden, wat verder geen waardeoordeel inhoudt over de grond van de zaak.”

Ondertussen spitten de raadsmannen van de 3 betrokken aandeelhouders verder uit hoe de afhandeling van deze problematiek tot een goed einde kan gebracht worden.  Zoals enkele kranten deze morgen al publiceerden (HLN online – regio Antwerpen: duikclub moet thuis blijven, reisbureau Maretours Brasschaat failliet)  wordt de raad gegeven de gelden te recupereren via het Garantiefonds Reizen.  Het Garantiefonds Reizen zelf reageert laconiek en zegt ondertussen “te wachten op een formele beslissing via het bedrijf zelf over de afhandeling van deze zaak.”


22 okt 2018:

Quo vadis Maretours?

De belangrijke reisbureauketen Maretours uit Rillaar, in de top 25 van Belgische reisondernemingen met een geraamde omzet van een kleine 26 miljoen euro, met 19 kantoren in Vlaanderen en Brussel (waarvan een 4-tal franchise) werd in 1985 opgericht door de familie Marie Jeanne Van Camp-Janssens met als hoofdzetel Rillaar (Vlaams-Brabant). De keten brengt zoals bekend ook een aantal niche TO-brochures uit gespecialiseerd in wintersport, citytrips en lange-afstandsreizen (Odysseus). Al snel ging het bedrijf samen met het toenmalige Sunair, een 49% minderheidsaandeelhouder met de familie Marie-Jeanne Van Camp als meerderheidsaandeelhouder (51%).

In 2001 nam Thomas Cook België, toen nog C&N Touristic (met distributiedochter Holiday Land) 49% van Maretours over na de stopzetting van de activiteiten van Sunair, één van de top 3 t.o.’s op de Belgische markt in de tweede helft van de vorige eeuw (opgestart en uitgebouwd door de familie Vanmoerkerke).

Begin vorig jaar stapte Vayamundo (via de moederholding VACA) in het kapitaal bij Maretours. De aandelenstructuur werd netjes in drie gesplitst, elk 33,3% wat ervoor zorgde dat de familie M.-J. Van Camp wel degelijk rekening moest houden met twee andere nu gelijkwaardige partners (Thomas Cook Belgium en Vayamundo). VACA of Vayamundo is via zijn vakantiecentra (De Kinkhoorn en Ravelingen aan zee en o.a. Houffalize in de Ardennen) een grote speler in de reisindustrie, een voortrekker op het vlak van sociaal toerisme, permanent ook op zoek naar nieuwe producten (zoals het domein L’Espinet in de buurt van Carcassonne) om aldus de slagkracht bij zowel de inkoop als bij de distributie van haar eigen producten te optimaliseren. Stefaan Vanthourenhout en Jo De Bock, respectievelijk voorzitter en gedelegeerd bestuurder van VACA (en Vayamundo) zijn sinds vorig jaar ook bestuurder bij Maretours. Zie TM Newsletter 957 van 20/01/2017).

Kink in de kabel?

De huidige aandeelhouders en oprichters van Maretours, Marie-Jeanne Van Camp en echtgenoot Michiel Janssens hebben de jongste maanden nogal wat ‘problemen’ gehad (naar eigen zeggen) met de koers van de andere aandeelhouders. Zo’n goeie twee weken geleden is de bom gebarsten, na een hele onrustige zomer van vergaderingen allerhande. Op dat ogenblik is op initiatief van Thomas Cook Belgium en medeweten van Vayamundo het echtpaar Marie-Jeanne Van Camp-Janssens als dagelijks verantwoordelijke vervangen door een externe consultant Jac Cuypers uit Genk (Kobus Management & Technology, gespecialiseerd in transformatie en change management).

Ondertussen finaliseert de interimman de nodige stappen en handtekeningen bij het Garantiefonds om de normale continuïteit van de operaties te blijven verzekeren. De voorbije week en ook vanmorgen werden er enkele extra raden van bestuur gehouden. Deze namiddag zitten de diverse raadsmannen van de betrokken partijen samen om vanavond tot een voor de toekomst positief gerichte en beslissende Raad van Bestuur te komen.

Wordt vervolgd.

Comments