Cruise

Ponant stelt lancering ijsbreker maand uit

Ponant stelt de lancering van Le Commandant Charcot uit tot 24 juli. Dat is een maand later dan aanvankelijk gepland. Het poolexploratieschip van de Franse luxe- en expeditierederij is momenteel in aanbouw in Noorwegen. De lanceringscruise wordt nu een reis naar de geografische Noordpool vanuit Longyearbyen op Spitsbergen. Het schip zal deze cruise van vijftien nachten deze zomer drie keer aanbieden. De laatste cruise van het seizoen eindigt in Reykjavik. Vanuit IJsland vertrekt het Ponant-schip op 7 september naar het Amerikaanse continent op een 24-nachtenreis door de Noordwest Passage richting Nome in Alaska.

De late start van Le Commandant Charcot is niet de enige tegenslag voor Ponant. De rederij zag zich onlangs ook verplicht haar seizoen in Australië/Nieuw-Zeeland te annuleren. Ponant had eerder aangekondigd cruises down under te organiseren voor de lokale markt. In de bestrijding van het coronavirus weigert Nieuw-Zeeland echter zogenaamde ‘niet-essentiële’ visa uit te reiken. Hierdoor kregen 61 bemanningsleden van het schip geen visum. Ponant benadrukt dat ze in oktober de nodige aanvragen had ingediend en het Nieuw-Zeelandse ministerie van Volksgezondheid deze in december had goedgekeurd. Blijkbaar kwam de overheid op basis van de huidige reisrestricties terug op deze beslissing.

Voor Ponant zat er dan ook niks anders op dan het volledige seizoen in Australië/Nieuw-Zeeland te schrappen en op risico van boetes en gevangenisstraffen voor de officieren en rederij buiten de exclusieve economische zone van 200 nautische mijlen rond Nieuw-Zeeland te blijven. Le Lapérouse zou twee maanden in Australië en Nieuw-Zeeland varen.

© rendering Ponant

Comments