Cruise

Ponant legt vloot stil tot voorjaar 2021

Ponant houdt haar volledige vloot voor meerdere maanden tegen de kade en zal wellicht pas vanaf april of mei 2021 weer uitvaren. Le Boréal die momenteel in Polynesië vaart, blijft tijdelijk wel actief. Het vaartuig is gecharterd als varend hotel voor de opnames van een televisiereeks. In Nieuw-Zeeland vaart vanaf januari Le Lapérouse, maar enkel voor de lokale markt. Dat meldt de Franse media en wordt ons bevestigd door Sam Verhaegen, sales director BeLux. De beslissing heeft te maken met de stijgende coronabesmettingen en de vele reis- en havenrestricties die momenteel gelden. Eerder waren al de winterseizoenen in de Seychellen en de Arabische Emiraten geschrapt.

Tijdens de opschorting zal Ponant zich bezinnen over haar programmatie 2021. Volgens een woordvoerder hangt de heropstart af van drie factoren: de evolutie van het Covid 19-virus, de technologie en middelen die ter beschikking zullen zijn om het virus te bestrijden en de manier waarop de diverse landen reizen opnieuw zullen toelaten. De zegsman voegt eraan toe dat het virus zich nu helemaal anders gedraagt dan tijdens de eerste golf. Dit leidde eind oktober tot een corona-uitbraak aan boord van Le Jacques Cartier in de Middellandse Zee. Ponant zal haar strikte sanitaire protocol bijgevolg moeten bijsturen.

Ponant beschikt op dit ogenblik over elf schepen. Om de vloot te bemannen telt de rederij 1.750 zeelui. Met de steun van het moederbedrijf Artemis zou tijdens de opligperiode een groot deel onder hen actief kunnen blijven aan boord van de schepen. Zij moeten de vaartuigen volledig operationeel houden om snel te kunnen heropstarten van zodra de situatie dit toelaat. Er circuleren cijfers van 40 bemanningsleden per vaartuig. Verder bekijkt de rederij of Franse officieren tijdelijk aan de slag kunnen bij Franse vracht- en containerrederijen. Er wordt daarbij onder meer gekeken naar CMA-CGM die tot 2012 de eigenaar was van Ponant. Voor de voornamelijk Filipijnse en Mauritiaanse bemanningsleden zijn er minder perspectieven. Een aantal onder hen zit al sinds het voorjaar werkloos thuis.

© foto Studio Ponant

Comments