Cruise

Ponant hervat afvaarten in juni

Ponant heeft de voorbije week alle afvaarten in mei geschrapt en plant begin juni haar programma te hervatten. Aan de basis van de beslissing ligt de onzekerheid over de Covid-maatregelen en reisbeperkingen. Vooral Spanje houdt haar havens alsnog dicht. In Frankrijk is er onduidelijkheid of de bestemmingen in april en mei cruiseschepen mogen ontvangen en passagiers er kunnen inschepen. De Franse luxe- en expeditierederij hoopt nu vanaf juni afvaarten te kunnen voorstellen in zowel de Middellandse Zee als Noord-Europa.

Net als vorige zomer zal Ponant – zij het in beperktere mate – opnieuw expeditiecruises aanbieden langs de Franse kusten. De afvaarten vanuit Saint-Malo langs de Bretoense kusten staan reeds open. Daar komt straks nog een programma richting Corsica bij. Op de afvaarten ontdekken de gasten met Zodiacs unieke bestemmingen en kustlijnen. Dit is meteen een manier om te voldoen aan de regel waarbij gasten onderweg voorlopig alleen tijdens georganiseerde excursies aan land kunnen.

De mogelijkheid om cruises in te leggen naar Noorwegen blijft zeer onzeker. Zoals we eerder al meldden, overweegt het land deze zomer zijn grenzen gesloten te houden voor internationale reizigers. Een dergelijke beslissing zou ook gevolgen hebben voor Le Commandant Charcot. De lancering van het eerste poolexploratieschip staat nu gepland voor 24 juli. Le Commandant Charcot zou tijdens haar eerste seizoen behalve de geografische Noordpool en IJsland onder meer Noorwegen en Spitsbergen bezoeken. Indien Noorwegen vasthoudt aan haar verbod, zal Ponant haar routes moeten aanpassen. De rederij stoot daarbij op een bijkomend probleem. Het schip vaart op vloeibaar aardgas. Dat betekent dat er op de route of inscheephaven mogelijkheden moeten zijn om het schip te bevoorraden via een vaste installatie of een LNG-bunkerschip.

© foto Ponant/Philip Plisson

Comments