Cruise

Ponant-documentaire valt in de prijzen

De documentaire ‘Whales in a Changing Ocean’ opgenomen aan boord van een Ponant-schip in Antarctica, ontving de Director’s Award op het International Ocean Film Festival. De film van Richard Sidey volgt een onderzoek naar de ecologie van de bultrugwalvissen uitgevoerd door de ngo Conservation International.

Een zeskoppig onderzoeksteam van Conservation International reisde in februari 2020 drie weken mee met L’Austral. Met de hulp van de kapitein van het schip en de natuurgidsen van Ponant was hun missie om informatie over de verspreiding, genetica en akoestiek van walvissen te verzamelen en te analyseren. Tijdens 16 uur aan onderwateropnames identificeerden de wetenschappers in totaal 60 walvissen. Het doel van de studie is een beter begrip te krijgen van hoe walvissen, van wie de voedingsgewoontes een unieke rol spelen in de voedselketen, omgaan met de geluiden van ijs en schepen. De studie moet helpen te begrijpen hoe de ijsveranderingen een impact hebben op bultruggen en meer in het algemeen op de gezondheid van onze oceanen.

“Dit innovatieve partnerschapsmodel voor poolonderzoek is gebaseerd op internationale samenwerking en ondersteunt de ‘best practices’ op het vlak van toerisme in dit unieke en gevoelige Antarctische ecosysteem. De bescherming van Antarctica is niet alleen van cruciaal belang voor de aanpassing van het zeeleven aan de klimaatverandering, maar is ook gericht op het creëren van essentiële beschermde mariene gebieden op Antarctica. Die dragen bij tot het behoud en beheer van de poolzeeën op lange termijn,” aldus Olive Andrews, mariene wetenschapper en Antarctica-expeditieleider.

© Studio Ponant-Margot Sib

Comments