Analyse, Cruise

PONANT cruise ‘Smaken, Wijngaarden en Oceanen’ aan boord van l’Austral

Eric Valenne, senior reporter Travel Magazine

Cruisemaatschappij PONANT organiseerde onlangs een cruise aan boord van het schip l’Austral met als thema ‘Smaken, Wijngaarden en Oceanen’. Op deze jaarlijkse cruise langs de Atlantische Oceaan wordt halt gehouden in Europese wijnsteden met een rijk historisch verleden zoals Lissabon, Porto, Saint-Jean-de-Luz, Pauillac en Bordeaux. Daarna zet l’Austral koers richting Belle-Ile en Mer, Guernsey, Honfleur om te eindigen in Portsmouth.

Goedgevuld programma

Het culinaire thema van de cruise komt eveneens tot uiting in de kwaliteit van de gerechten. Ook de bezoeken staan in het teken van de gastronomie. Bovendien zijn er boeiende voordrachten over de geschiedenis van de wijn, de Franse gastronomie als UNESCO-werelderfgoed, de rijping van kazen door de meester-kaasmaker Bernard Anthony (waar je een kaasplateau kan van degusteren bij het enige Belgische driesterrenrestaurant), enz. De gala-avonden focusten op de aangeboden topwijnen. Aan boord bevonden zich gerenommeerde sprekers, gespecialiseerde journalisten, sommeliers en sterrenchefs. Het thema van de cruise ‘Smaken, Wijngaarden en Oceanen’ doet elke levensgenieter natuurlijk meteen dromen…

Over PONANT

L’Austral (132 kajuiten) is een van de twaalf schepen op mensenmaat of grote jachten van de vloot van de prestigieuze Franse rederij PONANT. Een maatschappij die luxe, unieke bestemmingen, elegantie en levenskunst, comfort en Franse gastronomie als geen ander weet te combineren. De vloot bestaat uit een zeilschip (Ponant) en drie zusterschepen van l’Austral (Boréal, Lyrial, Soléal) die grote jachten zijn. Maar de vloot breidt nog voortdurend uit, meer bepaald met zes klassevolle schepen (Explorers) met slechts 92 kajuiten: Champlain, Lapérouse, Bougainville, Dumont d’Urville, Bellot en Jacques Cartier (sommige zijn al geleverd of onlangs te water gelaten, red.). Weldra wordt de Commandant Charcot opgeleverd, een hybride expeditieschip op gas. Naast haar beroemde cruises naar plekken ‘waar de anderen niet komen’ (5-sterren poolexpedities, (sub)tropische cruises, in Papoea, enz.), organiseert de cruisemaatschappij ook tal van themacruises (jazz, klassieke muziek, gastronomie, expo’s…).

Partnerships

De cruise werd georganiseerd in partnership met Ducasse Conseil en Château Latour. De eerste is een consultancybureau dat de meest prestigieuze restaurants van Frankrijk en de wereld helpt om ambitieuze doelstellingen te halen op het vlak van hoogstaande gastronomie. Alain Ducasse is een van de beroemdste chefs van Frankrijk met Le Louis XV in Monaco, Plaza Athénée en Alain Ducasse at The Dorchester in Londen (alle drie bezitten al jaren drie Michelinsterren). PONANT is geen vlaggenschip van de groep Ducasse, maar een klant die de knowhow van Ducasse aanwendt voor haar speciale ‘gastronomie en wijn’-cruises en voor haar gastronomie in het algemeen sinds 2016. Wijngoed Château Latour is een paradepaardje van de Médoc dicht bij Pauillac. De wijn van deze wijngaarden is al sinds 1855 geklasseerd als ‘Premier Grand Cru de Bordeaux’.

Route

Op deze negendaagse reis in het teken van de gastronomie gooide het schip de trossen los in Lissabon en vaarde verder naar de haven van Leixões, niet ver van Porto. Zo konden de passagiers een bezoekje brengen aan Lissabon en de prachtige stad Porto met haar geklasseerde historische stadscentrum. De stad geniet uiteraard bekendheid voor haar gelijknamige drank (bezoek aan de mythische kelders van Taylor’s porto in Vila Nova de Gaia). In aansluiting op dit bezoek vertelde Eric Beaumard (verkozen tot tweede beste sommelier ter wereld in 1998) alles over dit aristocratische drankje. Daarna ging het richting Saint-Jean-de-Luz, niet ver van La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, aan de poort van Baskenland en Gascogne. Vervolgens vaarde l’Austral naar de monding van de Gironde voor een stop in Pauillac, met verschillende bezoeken en degustaties van de Médoc in heel mooie domeinen zoals Cos d’Estournel en ‘appellations’ zoals Saint-Estèphe, Margaux… ’s Avonds lag het schip voor anker voor Château Latour en konden de gasten deze godendrank proeven.

Gerenommeerde sprekers en chefs

Francis Fauvel

Op de cruise ‘Smaken, Wijngaarden en Oceanen’ roeren gerenommeerde chefs in de kookpotten aan boord: Francis Fauvel, chef van Ducasse sur Seine (eerste 100% elektrische cruiseschip-restaurant), en Xavier Boireau, chef van visrestaurant Rech in Paris. Enkele grote namen uit de Franse gastronomie geven voordrachten zoals de bekende kaasmaker Bernard Antony (leverancier van met name Prins Albert van Monaco en een twintigtal restaurants met drie Michelinsterren), Eric Beaumard, een van de grootste sommeliers ter wereld (directeur van Cinq, sterrenrestaurant van Four Seasons Hotel George V Paris). Jean-Robert Pitte, Franse geograaf en specialist in streekgastronomie en -producten (meerdere voordrachten aan boord), was voorzitter van de Académie du vin de France en is tegenwoordig secretaris van het Institut de France. Hij heeft ertoe bijgedragen dat de Franse gastronomie is opgenomen op de UNESCO-lijst van onroerend erfgoed. Nicolas de Rabaudy, journalist van Paris Match in de jaren 1970, heeft een twintigtal kookboeken op zijn naam. Hij is restaurantrecensent en reisverslaggever voor de website Slate.fr en heeft een voordracht gehouden over Edmond de Rothschild met degustatie van de wijnen van de kastelen Clarke Listrac en Laurets Saint-Emilion.

Comments