Analyse

Parkings luchthavens: prijsverschillen

Het was het Nederlandse vakblad Travmagazine dat vorige week de kat de bel aanbond voor wat betreft het verschil in prijs tussen de parkings van regionale en grote luchthavens. Uit onderzoek van de reiswebsite vliegveldinfo.nl blijkt immers dat regionale luchthavens 21% duurder zijn dan de grote luchthavens zoals bijv. Brussels Airport of Amsterdam Airport Schiphol. “Zo kost een week/8 dagen parkeren op een regionale luchthaven gemiddeld 64 euro, terwijl reizigers op grote vliegvelden gemiddeld 53 euro betalen,” staat te lezen bij Travmagazine. Nog volgens het Nederlandse vakblad komt dit met name door voordelige online reserveringsmogelijkheden die grote luchthavens aanbieden, maar regionale luchthavens niet. Wij vroegen enkele Belgische luchthavens om een reactie en hun visie op de feiten.

BRU: “aanzienlijk beter aanbod”

Léon Verhallen (Head of Aviation Development, Brussels Airport): “Het halfjaarlijkse onderzoek van vliegveldinfo laat opnieuw zien dat een differentiatie van parkeren en parkeertarieven op de grotere luchthavens een positief resultaat heeft. De reiziger kan kiezen uit een breed scala van opties, en ook de reisprofessional kan een goed advies geven aan zijn of haar klanten. Parkeren kan op Brussels Airport in drie garages vlak voor de ingang van de terminal. Daarnaast is er een ruime keuze aan discount parkings. Online reserveren geeft grote kortingen. Het is opmerkelijk dat Brussels Airport een aanzienlijk beter aanbod heeft dan de Belgische regionale luchthavens, en veel luchthavens in het buitenland. Dit bewijst opnieuw dat een reiziger of een reisprofessional ook naar het totale kostenplaatje van een reis zou moeten kijken, en niet alleen naar de prijs van het vliegticket. Brussels Airport wijst er daarnaast graag op dat ook de bereikbaarheid met de trein en bus naar de luchthaven optimaal is, evenals de mogelijkheid voor de gratis drop-off op de luchthaven.”

OST & ANR: “Ja, maar…”

Marcel Buelens (CEO Luchthaven Oostende-Brugge & Luchthaven Antwerpen): “Het is inderdaad zo dat bij langer parkeren de verschillen kleiner worden, maar, is daar vraag naar in Antwerpen en Oostende? Het is inderdaad zo dat vooraf en online reserveren goedkoper is, maar, is daar vraag naar in Antwerpen en Oostende? Hoe ver sta je dan van de terminal? In welke omstandigheden moet u de wagen achterlaten? Hoever ben je dan verwijderd van de terminal? Als luchthaven moeten wij zeer voorzichtig zijn bij het investeren in dure parkings (een stapelparking kost al gauw 10.000 euro per plaats). Wij hebben in Antwerpen en Oostende speciaal een P3 aangelegd voor de budgetklant. Wat blijkt? De parkings liggen in hoofde van de klant te ver van de terminal. Wat wij meer en meer opmerken is dat de toeristen en budget reizigers minder en minder met de auto naar onze luchthavens komen. Want, wij zijn vlot bereikbaar met openbaar vervoer, of men laat zich brengen door buren, vrienden of familie. Een andere veelgebruikte optie: men koopt luchthaventransport op de site van TUI. Dat kost bijna evenveel als de parking zelf, maar men heeft wel het comfort van thuis opgehaald en teruggebracht te worden. Als je in de grote luchthavens niet op voorhand een reservatie maakt en een paar kilometers te voet wil wandelen, dan kan je makkelijk 20 tot 30 minuten rondrijden voor  je een plaats vindt. In Antwerpen of Oostende sta je voor 10 à 16 euro per dag vlakbij de terminal, op amper honderd meter afstand, en tot vreugde van onze passagiers die nooit klagen, buiten adem arriveren of hun vlucht missen! Een online reservatie systeem zetten wij graag op, maar tot nu toe is daar geen vraag naar. De passagiers zijn tevreden en lang parkeren is bij ons niet de norm maar de uitzondering.”

CRL: “nuancering op zijn plaats”

Vincent Grassa (woordvoerder, Brussels South Charleroi Airport): “Na het bestuderen van de resultaten kan ik alleen maar zeggen dat de analyse voor Brussels South Charleroi Airport (BSCA) niet volledig opgaat. Het is ook niet helemaal correct om te stellen dat de regionale luchthavens duurder zouden zijn dan de grote luchthavens. BSCA biedt zijn passagiers 6 verschillende parkings (Express, P1, P2, P3, P4, Lock Park). Het ruime aanbod maakt dat elke type reiziger er zijn ding kan vinden, zowel voor wat betreft de duur van het parkeren als het budget. BSCA wil hoe dan ook de klantervaring voortdurend verbeteren, vooral op vlak van digitalisering. We willen de passagier helpen om zijn verblijf zo goed mogelijk voor te bereiden, inclusief het parkeren op de luchthaven. Op die manier kan hij zijn reis in alle rust aanvatten. Daarom dat onze parkings ook online te boeken zijn aan democratische prijzen. Als ik de analyse doortrek, blijft BSCA op vlak van parkeeraanbod de goedkoopste luchthaven van België. De cijfers tonen dat ook aan. We zijn bovendien goedkoper dan Amsterdam Airport Schiphol. Er moet dus zeker met de nodige nuance worden gesproken.”

Comments