Analyse

ParauParau Tahiti 2018

Eerste ‘ParauParau Tahiti 2018’ smaakt naar meer

Op 13 en 14 juni vond in het Tahiti Pearl Beach Resort in Papeete, de eerste ParauParau Tahiti plaats voor Europese touroperators.  ParauParau betekent zoveel als ‘gebabbel’. 27 touroperators uit 7 Europese landen (Frankrijk, België, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland en Spanje) ontmoetten er 51 vertegenwoordigers van alle toeristische sectoren uit Frans-Polynesië. Voorafgaand kregen ze tijdens een tiendaagse famtrip al een goed idee van de toeristische mogelijkheden van een paradijselijke bestemming.

Iedereen gelijk

Met deze ParauParau voor Europa sloot Tahiti Tourisme een drieluik van internationale ontmoetingen af. Einde maart werden touroperators uit de Pacific en Amerika uitgenodigd en einde mei was Azië aan de beurt. “In het verleden werkten we meestal apart met verschillende landen, maar dan was het vaak moeilijk om daarbij al onze actoren te betrekken. In dit systeem krijgt iedereen, ook de wat kleinere spelers, de kans om zich voor te stellen,” zegt Gina Bunton, directrice des Opérations Internationales van Tahiti Tourisme. “In totaal nodigden we 110 TO’s uit: 40 uit Amerika, 19 uit Azië en 51 uit Europa.  De eerste reacties zijn zeer positief al zal een analyse achteraf aangeven hoe we in de toekomst verder gaan.”

Op naar 350.000

Het toerisme is de voornaamste bron van inkomsten in Frans-Polynesië.  In 2017 kwamen er 198.959 toeristen, een groei van meer dan 4% tegenover 2016. Ook in 2017 gaat het goed en hoopt men 220.000 bezoekers te halen. Amerika is de grootste leverancier met 30% van de aankomsten, Europa zit op ongeveer hetzelfde niveau, Australië en Japan volgen met 10 %. China komt hard opzetten. Binnen het Europese contingent zijn de Fransen het sterkst vertegenwoordigd, gevolgd door Duitsers, Britten, Italianen en Spanjaarden. In 2023 wil Tahiti de kaap van 350.000 toeristen overschrijden. Het is een ambitieus plan met een groei van gemiddeld 20 à 30.000 bezoekers per jaar.

Nieuwe cruiseterminal

De overheid investeert fors in nieuwe ontwikkelingen. “Plannen voor de bouw van nieuwe hotels staan op stapel maar ook de bestaande hotels én pensions zullen moeten renoveren en het comfort van hun kamers verhogen,” zei Hironui Johnston, technisch adviseur bij het ministerie van toerisme. “De moderne toerist vraagt beleving en avontuur. Op verschillende eilanden worden gidsen gevormd om daaraan tegemoet te komen. Duurzaam toerisme moet de standaard zijn, er lopen heel wat programma’s voor de bescherming van land en zee. Tenslotte willen we van Tahiti meer dan een doorgangseiland maken met de bouw van een nieuwe cruiseterminal en de ontwikkeling van een ‘Polynesisch dorp’ met 5 nieuwe hotels en appartementen die het kameraanbod met een klap zullen verdubbelen.”

Met de voeten in het water

Frans-Polynesië bestaat uit 118 eilanden waarvan 67 bewoond en elk eiland heeft wel iets apart te bieden. Tahiti, Moorea en Bora Bora zijn de meest bekende en sterk toeristisch ontwikkeld, maar wie authenticiteit of ongerepte natuur zoekt, kan op tientallen andere heerlijke plekken terecht. Het is een verre bestemming, liefst 20 uur vliegen, maar vanuit Parijs zorgt Air Tahiti Nui met 5 tot 7 vluchten per week (naargelang seizoen) voor een vlotte verbinding met tussenstop in Los Angeles. Onze groep bezocht Moorea (half uurtje met de ferry), Rangiroa (uurtje vliegen) en Hiva Oa op de Markiezen (drie uur vliegen). Op al die eilanden is er zeer gevarieerd aanbod van hotels en pensions, gaande van luxueuze vijfsterren tot eenvoudige familiepensions, maar steeds van hoge kwaliteit. De meeste hotels en resorts bieden vier types kamers aan: standaardkamers in centraal gebouw, bungalows verspreid op het terrein, bungalows die op staketsels in het water zijn gebouwd (dikwijls met een glazen doorkijkvenster in de vloer) en toplogement in villa’s met privé zwembadje en buitendouche of bad.

Footprints enige Belgische deelnemer

Van Belgische zijde ging alleen Footprints in op de uitnodiging van Tahiti Tourisme . “Voor ons was het inderdaad een must,” zegt Manuelle Serrien, brand manager ‘Sands’ van Footprints. “Sinds oktober 2016 hebben we Frans-Polynesië in ons aanbod van exotische strandbestemmingen opgenomen. Daarvoor boden we al cruises in die regio aan maar puur verblijfvakanties hadden we niet. We merkten dat er meer en meer vraag naar was, vandaar de beslissing om te starten met die bestemming. Deze famtrip heeft me de gelegenheid gegeven om mijn kennis van Frans-Polynesië in detail te verfijnen. Bovendien kon ik tijdens de PPT persoonlijke contacten leggen met potentiële aanbieders.” In het aanbod van het Sands-segment van Footprints scoort Mauritius hoog, gevolgd door Thailand maar Frans-Polynesië is goed op weg om naar plaats drie op te rukken, voor de Malediven en de Seychellen. “Heel concrete cijfers kan ik niet geven, maar globaal kan je toch spreken van een aanhoudende groei,” zegt Manuelle. “En ik verwacht dat die tendens nog een tijdje zal doorgaan. Tijdens deze trip heeft me Hiva Oa (op de Markiezen) gecharmeerd, het eiland waar Jacques Brel en Paul Gauguin begraven liggen. Maar het is vooral de natuur en de authenticiteit van mensen en cultuur die me heeft ingepakt.” In het hotelaanbod mikt Footprints op de topklasse. “Ik was echter erg verrast om hier ook pensions te vinden die van hoge kwaliteit zijn en sluit niet uit dat ik ze in een bepaalde context ook in ons aanbod ga opnemen,” besluit Manuelle.

Facts and figures

  • PPT Tahiti werd georganiseerd door Tahiti Tourisme op 13 en 14 juni. Vooraf was er een famtrip van 10 dagen met island hopping tussen Tahiti, Rangiroa, Moorea en Hiva Oa.
  • We sliepen zalig in Tahiti in Hotel Le Méridien (1 nacht), hotel Tahiti Nui (1 nacht), hotel Maitai, Rangiroa (1 nacht), Hotel Kia Ora Resort & Spa (1 nacht), hotel InterContinental Moorea Resort & Spa (1 nacht), hotel Manava Beach Resort & Spa Moorea (1 nacht), hotel Manava Suite Resort Tahiti (1 nacht). Op Hiva Oa werd de groep verdeeld over drie pensions; Villa Enata, Relais Mochau en Joséphine (2 nachten). De beurs vond plaats in hotel Tahiti Pearl Beach Resort (2 nachten). Intussen werden we ook hartelijk onthaald tijdens hotelbezoeken aan Pension de la Plage, Villa Te Tavake, InterContinental Tahiti Resort & Spa en Le Royal Tahitien op Tahiti; Coconut Lodge en Les Relais de Joséphine op Rangiroa; Moorea Beach Lodge, hotel Hibiscus, hotel Les Tipaniers en Sofitel Moorea Ia Ora Beach Resort en Hilton Moorea Lagoon Resort & Spa op Moorea en tenslotte pension Temetiu Village op Hiva Oa.
  • Air Tahiti Nui vloog ons van Parijs naar Papeete met een tussenstop van 3,5 uur in Los Angeles. In totaal bedroeg de vluchttijd 20 uur. Omdat je in LAX door de immigratie moet, is een Estaformulier voor de VS noodzakelijk.
  • Begeleiding: Odile Lichon, senior account manager van Tahiti Tourisme Frankrijk, Hinaui Foissac, Air Tahiti Nui
  • Deelnemers: Manuelle Serrien (Footprints), Animata Konté (Nomade Aventure), Marie-Albane Michelot (Océanie), Roman Dumont (Tiare Spirit), Béatrice Auffret (Etoile Voyages Océans) en Christelle Monti (JLT Voyages).

Rob Jans, senior reporter Travel Magazine

Comments