Cruise

Paniekreacties over coronavirus

Hoewel het coronavirus heel wat minder slachtoffers maakt dan het griepvirus, is hoe langer hoe meer sprake van paniekreacties. Zo weigerde de Japanse overheid de Westerdam van Holland America Line de toegang tot haar havens hoewel niet vast stond dat er opvarenden besmet waren met het coronavirus. Ook Guam heeft het HAL-schip de toegang tot haar grondgebied ontzegd. Volgens de gouverneur beschikt het eiland niet over voldoende middelen om terzelfder tijd 1.400 passagiers te screenen. Het schip vaart nu naar Laem Chabang (Bangkok) waar de cruise donderdag zal eindigen. Alle passagiers krijgen hun volledige cruise terugbetaald alsook een cruisetegoed voor een volgende reis. De Westerdam was op 1 februari vanuit Hongkong vertrokken. De huidige cruise zou normaal volgend weekend in Yokohama nabij Tokyo eindigen. Holland America Line heeft de volgende cruise, gepland voor 15 februari, afgelast en beraadt zich nog over de volgende afvaarten.

Ook de Superstar Aquarius is niet welkom in Japan en is vroeger dan gepland teruggekeerd naar Taiwan. Het gros van de passagiers zijn inwoners van Taiwan. De World Dream is intussen vrijgegeven in Hongkong en de 3.600 passagiers en 1.800 bemanningsleden mochten het schip verlaten. Het schip van Dream Cruises lag vier dagen in quarantaine aan de Kai Tak Cruise Terminal in Hongkong, maar uiteindelijk bleek niemand besmet te zijn met het coronavirus.

Afgelopen vrijdag hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten beslist Anthem of the Seas vast te houden in Port Bayonne nabij New York nadat vier Chinezen koortsverschijnselen vertoonden. Zij werden overgebracht naar een ziekenhuis voor testen, maar volgens de eerste resultaten gaat het om een griep. Het schip zou aanvankelijk zaterdagavond kunnen afvaren, maar dat vertrek is als voorzorgsmaatregel uitgesteld tot maandagavond. Passagiers kunnen rekenen op een compensatie voor de verloren dagen of kunnen hun cruise annuleren en krijgen hun volledig bedrag terugbetaald.

Aan boord van de Diamond Princess is het aantal besmettingen intussen opgelopen tot 135, een bijna verdubbeling sinds zondag. Het schip ligt nog steeds in quarantaine afgemeerd in de haven van Yokohama. Princess Cruises stelt alles in het werk om het leven van de passagiers die vast zitten in hun kajuit zo aangenaam mogelijk te maken. De rederij heeft onder meer het aantal satelliet tv-kanalen opgetrokken en biedt heel wat gratis films aan. Er worden kranten in 36 talen afgedrukt en het roomservice menu werd uitgebreid. Eerder had de rederij al gratis internet- en telefoongebruik aangeboden.

© foto Travel Magazine

Comments