Cruise

Overname Franse Chantiers door Fincantieri opnieuw uitgesteld

Het Europees directoraat-generaal Concurrentie krijgt een extra maand om de overname van de Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire door Fincantieri te bestuderen. Het is al de vijfde keer dat de ondertekening wordt uitgesteld.

De Italiaanse maritieme groep kondigde in juni 2017 de overname van de Franse werf aan. In oktober 2019 stelde de Europese mededingingsautoriteit een onderzoek in naar de transactie. Dat gebeurde nadat concurrerende Europese werven vreesden dat de nieuwe groep de markt zou verstoren. Vooral Meyer Werft, de Europese nummer drie met vestigingen in Duitsland en Finland, heeft het moeilijk met de overnameplannen.

Fincantieri is eigendom van de Italiaanse overheid en beschikt over diverse werven in Italië. De groep is tevens eigenaar van Vard in Noorwegen, beschikt over vestigingen van Brazilië tot India en werkt samen met de China State Shipbuilding Corporation om cruiseschepen voor de Aziatische markt te bouwen in Shanghai. Dit laatste zit niet alleen de Meyer Werft hoog, maar maakt ook de Franse vakbonden en politici ongerust. Zij willen duidelijke garanties over de tewerkstelling en vrezen dat de knowhow en technologische innovaties van de Chantiers de l’Atlantique in Chinese handen belanden. Bovendien bouwt de Franse werf behalve cruiseschepen ook heel wat militaire vaartuigen. Dat betekent dat China toegang zou kunnen krijgen tot gevoelige militaire technologie.

In principe zal Europa tegen eind januari de knoop over de toekomst van de Franse werf doorhakken. Een negatieve beslissing is niet uitgesloten en in Frankrijk hopen sommige partijen daar ook op. In dat geval moet de Franse staat, die tevens de hoofdaandeelhouder is, een nieuwe kandidaat-overnemer zoeken voor de Chantiers de l’Atlantique of de werf nationaliseren.

© foto Travel Magazine

Comments