Cruise, Newsflash

Orkaan Dorian: havens dicht, passagiers gestrand

Orkaan Dorian gooit het cruiseverkeer in de Caraïben grondig door elkaar. PortMiami en Port of Palm Beach sloten zaterdagavond al voor de inkomende schepen. Hierdoor moest zaterdag al een Carnival-schip uitwijken naar Fort Lauderdale. Port Everglades (Fort Lauderdale) ging zondagavond dicht voor alle scheepvaartverkeer. Hetzelfde gold voor Port Canaveral (Orlando). Doordat de orkaan maar zeer langzaam opschuift, verwacht Port Canaveral dat de cruisehaven mogelijk pas donderdag heropent. Hoewel Dorian vermoedelijk niet aan land gaat in Zuid- of Centraal-Florida worden er niettemin stormwinden, zware golven en hoge waterstanden verwacht.

In de Bahama’s heeft Dorian intussen lelijk huis gehouden met windstoten tot 300 km per uur. Het opmeten van de schade zal echter pas de volgende dagen kunnen gebeuren wanneer de orkaan helemaal is voorbijgetrokken. Op dit ogenblik is dan ook onduidelijk hoe de particuliere eilanden in de Bahama’s de doortocht hebben overleefd. De rederijen vrezen alvast voor schade en overstromingen. Eilanden als Castaway Cay (Disney Cruise Line), CocoCay (Royal Caribbean Cruises), Eleuthera (Princess Cruises) en Little San Salvador Island (Holland America Line) bevonden zich zondag net ten zuiden van het pad van de storm. MSC Ocean Cay Marine Reserve bevindt zich op Bimini in de Zuidelijke Bahama’s en ligt het verst verwijderd van Dorian.

Zowat alle rederijen die opereren vanuit Zuid- en Centraal-Florida hebben hun vaarschema’s aangepast. Sommige cruiseschepen die in het weekend moesten vertrekken, hebben hun afvaart vervroegd om zo de storm voor te zijn. Schepen die onderweg waren, hebben hun terugkeer uitgesteld. Onder meer Carnival Cruise Line, Disney Cruise Line, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean International hebben vaarschema’s moeten aanpassen, een extra zeedag of een overnight in een van de transithavens ingelast. Dit betekent dat sommige schepen die zondag of maandag in Florida moesten arriveren, wellicht pas dinsdag hun ontschepingshaven zullen bereiken. Omdat de heropening van de havens onzeker is, heeft Norwegian Cruise Line alvast beslist de Norwegian Breakaway om te leiden naar New Orleans waar het schip dinsdag wordt verwacht.

De herschikking van de cruises heeft zware gevolgen voor de terugvluchten. Bovendien zijn ook de luchthavens het slachtoffer van Dorian. Fort Lauderdale Hollywood International Airport is vanaf vanavond gesloten voor alle verkeer. Miami International Airport en Orlando International Airport zijn voorlopig open. Zij raden de passagiers wel aan contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij om te vernemen of hun vlucht al dan niet wordt afgelast. Intussen is Dorian meer naar het noorden afgebogen en dat betekent dat ook cruises vanuit Charleston, Baltimore en New York de gevolgen voelen.

© map National Hurricane Center

Comments