Bestemmingen

Oregon langsheen Scenic Byways

In Nederland werd de staat Oregon, gelegen in de ‘Pacific Northwest’ tussen de staten California en Washington, zeer bekend na een passage van het populaire tv-programma ‘Wie is de Mol?’. In België blijft de staat vooralsnog onder de radar. Als actieve buitenbestemming is dit zonde, want met een huurwagen passeer je het ene aangename baantje na het andere, met talrijke mogelijkheden voor een avontuurlijke tussenstop.

Oregon wordt steeds beter bereikbaar voor reizigers uit de Benelux. De grootste stad, Portland, is rechtstreeks bereikbaar vanaf Amsterdam met Delta Air Lines en ook vanuit Brussel biedt DL vlotte verbindingen via Atlanta en New York JFK.

Keep Portland Weird

Salem geldt als officiële hoofdstad van de staat, maar Portland is duidelijk de grootste en belangrijkste stad van Oregon. ‘Keep Portland Weird’ is de slagzin van deze eigenzinnige stad. Het begon als een slogan en bumpersticker ter promotie van lokale en particuliere winkelzaken, maar groeide verder als een mantra voor progressief liberalisme en individuele expressieve vrijheid. Toch kan je de lokale handel nog op verschillende manieren steunen, bv. door een bezoek aan één van de vele kunstgalerijen of de Portland Saturday Market, op jacht naar enkele unieke kunst- en ambachtelijke voorwerpen. Er is veel culinair talent in Portland te vinden en ze zijn hier trouwens verzot op brunch, dus trek in de voormiddag voldoende tijd uit om van de talloze lekkernijen te genieten. De stad kreeg ook de bijnaam “Beervana”, omdat ze meer brouwerijen en brewpubs telt dan eender welke stad ter wereld – maar liefst 76! De ruimere regio geldt dan weer als de belangrijkste wereldwijde locatie voor hopproductie, maar ook (biologische) wijnbouw is al enkele jaren aan een stevige opmars bezig.

De ‘City of Roses’ biedt toegang tot haar groene long ten westen van de stad, Washington National Park. Je vindt er enkele rustgevende stops in open natuur, zoals de Rose Test Garden, Oregon Zoo, Hoyt Arboretum of de Portland Japanese Garden. Wij waren dan weer enorm onder de indruk van het Oregon Museum of Science and Industry (OMSI) aan de zuidkant van de metropool, met een tijdelijke tentoonstelling over Pixar. Het wetenschapsmuseum biedt eveneens toegang tot een oude onderzeeër, de USS Blueback, een IMAX-theater en een 360°-projectiescherm. Omdat de scholen in de VS doorgaans vaker uitstappen organiseren, zijn de museums steeds zeer interactief en uiterst geschikt voor families met kinderen. You Can, in Portland!

Oswald West State Park

Lewis & Clark achterna

We halen ons stalen ros – een heerlijke Dodge Challenger, gehuurd via Sunny Cars – van stal en vertrekken westwaarts, richting Stille Oceaan. Het voelt aan als de laatste lengtes van de Lewis & Clark Expeditie uit 1805, toen zij in opdracht van president Thomas Jefferson een praktische route moesten vinden naar het westen van het continent – in feite ook de eerste westelijke expeditie naar wat later bekend zou staan als de Verenigde Staten. Zouden zij zich even triomfantelijk gevoeld hebben wanneer zij deze oceaan voor het eerst mochten aanschouwen?

De Oregon Coast strekt zich voor bijna 600 kilometer uit en is volledig te volgen via Highway 101. Ze wordt ook wel eens The People’s Coast genoemd omdat, volgens een wet uit 1967, alle stranden en kuststroken publiek eigendom zijn. Tijdens het Memorial Day Weekend viel op dat dit een wijze beslissing was. De Oregonians rijden met hun pick-ups tot aan het einde van het zandstrand om er te ‘tailgaten’ met een heerlijke BBQ en een lokaal biertje in hun hand. De kust staat eveneens bekend om haar aangrijpende en diverse landschap, gaande van lange zandstranden tot hoge kliffen en van getijdenbekkens tot bronstromen. Het klimaat in deze eco-regio is mild en vochtig, met goede omstandigheden voor een gematigd regenwoud en immer groene coniferenbossen. De flora is prachtig, maar tijdens je roadtrip langs de kust maak je ook kans om grijze walvissen, zeeleeuwen, reuzensternen, kuifpapegaaiduikers, wapiti’s, slechtvalken en fluithazen te ontmoeten!

Vanuit Cannon Beach en haar emblematische Haystack Rock – de kust ligt trouwens bezaait met zulke basaltrotsen – trippen we steeds verder zuidwaarts langs Tillamook en haar nationaal gekende Cheese Factory, een coöperatieve die nog steeds in handen is van de boeren. Je klant kan er trouwens proeven van heerlijke cheddars, kaaswrongels, melk, yoghurt en ijs. Langs de Three Capes Scenic Drive met passages langs enkele historische vuurtorens en estuaria, belanden we in Newport. Het is één van de beste plaatsen om te proeven van een heerlijke clam chowder (een dikke vissoep), verse oesters en krabben of een bierproeverij in één van de bekendste microbrouwerijen van de staat Oregon: Rogue Ales. Ten zuiden van Florence laten we het stuur even over aan een professionele piloot van Sand Dunes Frontier en scheuren we in een dune buggy in de Oregon Dunes National Recreation Area over duinen van wel 150 meter hoog!

Umpqua Vallei

Maar ook in onze eigen huurwagen is het soms een waar genot. Wanneer we de oceaan verlaten en vanaf Reedsport landinwaarts trekken om de meanderende Umpqua-rivier te volgen – langs landbouwgronden, wijn- en boomgaarden onder de verfrissende schaduw van eiken, madrona’s en zilversparren –  denk je spontaan terug aan hoe het zou zijn geweest om als indiaan in zo’n rijke omgeving rond te dwalen. Je klant kan het avontuur zelf beleven door te vliegvissen op zalm en forel, te hengelen naar baars, haring en steur of om de stroomversnellingen te trotseren per raft of kajak. Door de hoogte van de bomen en de schaduwen die ze werpen, is het ook aangenaam wandelen en mountainbiken naar de prachtige watervallen die je pad kruisen, waaronder Susan Creek, Toketee, Watson, Clearwater en Whitehorse Falls.

Crater Lake National Park

Er is een reden waarom we richting het zuidoosten rijden. Onze doelstelling is Crater Lake National Park te bereiken. Omdat er geen toevoer is van water uit andere stromen en het meer enkel gevuld werd en wordt door regen en sneeuw, vormt dit één van de properste en helderste meren ter wereld! Crater Lake is naar geologische normen zeer jong en ontstond slechts 7.700 jaar geleden nadat Mount Mazama implodeerde. Op sommige plaatsen rijzen zichtbare magmapijpen nog steeds langs de wanden van de caldera omhoog en ook Wizard Island geldt als een zichtbare overlevering van enkele latere mini-erupties binnen de kraterwand. Het immense meer bevat 19 biljoen liter water, is met zijn 594 meter het diepste van de Verenigde Staten en meet rondom een afstand van ca. 30 mijl – een kleine 50 kilometer! Met zo’n afmetingen en het helderste blauw dat je waarschijnlijk ooit in de natuur hebt zien voorkomen, kan je niet anders dan een zucht van verwondering slaan.

Crater Lake National Park

Verder naar het noorden, in een droog en hoog woestijnlandschap, ligt Bend aan de Deschutes River. Het dorp heeft zijn oorsprong als houthakkersstad, maar heeft nu de bijnaam ‘Speeltuin van het Westen’. De sportieve stad geeft een zeer leefbare indruk en geldt als toegangspoort tot outdoor sporten zoals kanoën en kajakken, maar ook mountainbiken, klimmen, paragliding, golf en wintersport. In het Newberry National Volcanic Monument zie je de lavasporen van de vulkaan waarop Bend ligt en in het postkaartplaatsje Smith Rock State Park zie je de muurklimmers talrijk aan het werk terwijl de adelaars en andere roofvogels boven de hoofden rondzweven. Ook zonder harnas kan je Smith Rock naar boven klimmen, al laat de naam ‘Misery Ridge Trail’ uitschijnen dat het misschien toch geen eenvoudige wandeling zal worden…

Smith Rock State Park

Columbia Gorge

Langs de majestueuze Mount Hood, Oregon’s hoogste berg, belandt jouw klant opnieuw in vruchtbare landen in de Hood River vallei. Via de Fruit Loop, een rondrit langs wijn- en boomgaarden waar fruit, bloemen, wijn en ciders geserveerd worden, nader je de noordelijke grens – waar Oregon in Washington overgaat aan de andere kant van de Columbia-rivier. Binnen deze kloof, die sinds de ontdekking ervan enorm belangrijk was in de handel met de indianen (bv. dierenvellen), vinden we de twee aangename steden Hood River en The Dalles. Hood River geldt eveneens als een uitvalsbasis voor allerlei actieve watersporten zoals surfen, kiteboarden en kajakken, terwijl The Dalles voor ‘native Americans’ meer dan 10.000 jaar een zeer belangrijke handelspost was. In de stad vind je tientallen muurschilderingen die de geschiedenis van de stad, de handel tussen Europese Amerikanen en indianen, maar ook de expeditie ter ontdekking van Oregon voorstellen.

Langs de kloven van de Columbia stromen nog enkele rivieren toe die met een laatste fameuze sprong willen eindigen vooraleer ze naar de oceaan gevoerd worden. Is je klant beu om die metershoge watervallen van onderaan gade te slagen, dan vlieg je er toch gewoon even over? De Cessna-vlucht met ENVI Adventures langs Bridal Veil Falls, Vista Point en voornamelijk Multnomah Falls vormt een onvergetelijk afscheid van deze prachtige roadtrip langs de groene, westelijke zijde van ‘The Beaver State’.

Rowena Loops

Verblijfshotels

Jupiter NEXT te Portland: een urban jungle en vooruitstrevend boetiekhotel. Uitstekende keuken in het bijbehorende restaurant Doug Fir Lounge, waar zich ook een ondergrondse muziekzaal bevindt. Brunchen bij Mother’s.

Inn at Nye Beach te Newport: karaktervolle kamers, met rechtstreekse toegang tot de oceaan. Genieten van de ondergaande zon aan een vuurplaats. Ontbijt inbegrepen.

Steamboat Inn te Steamboat: slow travel blokhutten langs de North Umpqua rivier. Hoogstaande gastronomie ‘in the middle of nowhere’, zowel bij het diner als het ontbijt. Aanrader!

McMenamin’s Old St. Francis School te Bend: overnachten in een oude, katholieke school. Duister, apart en niet voor iedereen, al vind je een verrassing in elke hoek, waaronder speakeasy, sigarenbar, cinema, evenementenruimte, brouwerij, café, …

Hampton Inn & Suites te Hood River: standaard kamer in een modern hotel aan de Columbia-rivier. Uitgebreid ontbijt inbegrepen.

Te boeken via Selectair Penta Reizen

Pieter Demuynck, zaakvoerder Penta Reizen en voorzitter Selectair, was onze reisgezel tijdens deze pre-tour doorheen de staat Oregon, als opwarmertje voor de internationale vakbeurs IPW. “Oregon was werkelijk een openbaring en prachtige staat. Tijdens de prospectie heb ik uit eigen ervaring kunnen proeven van wat deze staat in de Pacific Northwest te bieden heeft en heb ik talrijke ideeën kunnen opdoen om vervolgens programma’s te ontwerpen voor onze klanten of om als white label voor te stellen aan andere Selectair-kantoren. De All-American Scenic Roads en National Scenic Byways waren mij reeds bekend, nu kan ik daar nog 1000 mijl aan toevoegen, met talloze mogelijkheden voor avontuurlijke en culturele stops tijdens een roadtrip of voor een wintervakantie.”

Comments