Cruise

Opnieuw Amerikaanse cruises vanaf november?

De cruise-industrie wacht nog steeds op het definitieve antwoord over een mogelijke heropstart van haar activiteiten in de Verenigde Staten. Het ‘No Sail Order’ van de US Centers of Disease Control and Prevention (CDC) dat in maart werd ingevoerd, vervalt vanavond. Maar volgens uitgelekte informatie afkomstig van de corona taskforce van het Witte Huis zouden de rederijen hun activiteiten mogelijks in november kunnen hervatten. De Amerikaanse regering spreekt daarmee het plan van de CDC-directie tegen. Die wilde pas vanaf maart 2021 opnieuw cruiseschepen toelaten.

De verlenging tot eind oktober moet de Amerikaanse gezondheidsdiensten de tijd geven de circa 4.000 reacties op het openbaar onderzoek te evalueren en sanitaire richtlijnen te publiceren. Eerder deze maand hebben enkele senatoren uit Florida de Set Sail Safely Act gelanceerd. Die pleit voor de oprichting van een Maritime Task Force die in samenwerking met de particuliere sector en de betrokken overheidsdiensten een plan moet uitwerken voor een veilige heropstart van de cruise-activiteiten. Aanstaande vrijdag zou alvast een bijeenkomst plaatsvinden met toplui van de cruise-industrie en de regering van president Trump.

Aan de basis voor de heropstart ligt de economische impact van de opschorting. Volgens PortMiami treft het stilleggen van de cruises alleen al in de directe omgeving van de haven bijna 50.000 werknemers. Een cruisevakantie betekent immers niet alleen een zeereis, maar ook vluchten naar Florida, een hotelverblijf en uitstappen voor of na de cruise, dineren en shopping.

Wat de cruiserederijen vandaag nodig hebben, is een definitieve datum voor de heropstart. Dit laat hen toe de nodige voorbereidingen te treffen, de gevraagde aanpassingen aan de schepen uit te voeren en de bemanningen terug te halen. De datum van november sluit aan bij wat de maatschappijen en de Cruise Lines International Association (CLIA) hebben vooropgesteld.

© foto PortMiami

Comments