Studiereis

Op het ritme van de Mekong

Riviersteden en historische sites

Een riviercruise van All Ways is vaak een culturele rondreis bij uitstek. De Belgische passagiers en mediapartners die een deel van de Mekong op het ritme van deze rivier vol geschiedenis afvoeren, zijn daar helemaal van overtuigd.

Het cruiseschip vaart op het kalmste gedeelte van de Mekong, waarvan zowat 250 miljoen mensen afhankelijk zijn. De rivier ontspringt in China, in de Himalaya, en doorkruist vervolgens zes landen over 5.000 kilometer tot de delta in Vietnam, waar ze uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. De route van R/V Mekong Prestige, vanaf het Tonlé Sap, het grootste zoetwatermeer van Azië, doorheen Cambodja tot de aankomst in Ho Chi Minh in Vietnam, zeven dagen later, biedt een uitstekend overzicht van de geschiedenis en cultuur van deze koninklijke rivier. Vóór de cruise is een bezoek aan de tempels van Angkor mogelijk en na de cruise een trip naar Ha Long Bay. Kortom, een reis vol ontdekkingen!

Goed uitgewerkt programma

Het programma op maat van leergierige reizigers die niet graag hun bagage van het ene hotel naar het andere sleuren, combineert leerrijke activiteiten met ontspanning. Een greep uit het programma: unieke historische sites, uitstappen naar dorpjes aan de rivier, voordrachten, iconische films, voorstelling van de bezochte landen en regio’s, demonstratie van handwerk en lokale spektakels. Bovendien is er een aanbod van massages aan boord. De cruisedirecteur is altijd beschikbaar en ziet toe op de goede sfeer op het schip. Hij geeft zelfs een cursus filmen met drone en smartphone. De begeleider van deze editie, Marc Van Lancker (product manager All Ways) liet ons een van de topproducten van All Ways ontdekken. Interessant om weten: alle bezoeken en excursies zijn inbegrepen.

Een reis vol geschiedenis en cultuur

In Cambodja stonden de deelnemers vol bewondering voor de boeddhistische tempels en taoïstische pagodes, paleizen en musea. De markten, aan land of op het water, en het bezoek aan een school waren ook een schot in de roos. De passagiers waren onder de indruk van de site S-21, een gevangenis en martelplaats van de Rode Khmers en tegenwoordig een herdenkingsplaats van de genocide. In Vietnam zijn de rijstvelden en de stad Sa Dec, met haar grote markt, caodaïstische tempel en het huis van ‘L’Amant’ van de Franse schrijfster Marguerite Duras, niet te missen stops voordat het schip wordt verlaten en de reis wordt voortgezet naar Saigon. De bruisende commerciële ‘Honda City’ telt tien miljoen inwoners en zes miljoen brommers. In deze moderne, kosmopolitische stad vind je zowel eeuwenoude pagodes als torenhoge flatgebouwen, eenvoudige eetkraampjes als gastronomische restaurants. Leerrijke en historische bezoeken worden afgewisseld met ontspanningsmomenten waarop de passagiers de steden kunnen verkennen volgens hun eigen interesses. Maar de bezoeken aan ateliers van zijde, lakwerk en andere zogezegd meer authentieke en goedkopere boetieks gingen uiteindelijk vervelen en moeten opnieuw onder de loep worden genomen bij deze reisroute, die voor de rest bijzonder goed in de smaak viel van de deelnemers.

Product beantwoordt aan de verwachtingen

Dit aantrekkelijke product lost alle verwachtingen in, met een vlekkeloze ontvangst en organisatie vanaf de aankomst op de luchthaven van Siem Reap tot het afscheid op de luchthaven van Saigon. De Khmer-koninkrijken, de oorlogen van Indochina en Vietnam, de periode van de Rode Khmer, de geopolitiek van Zuidoost-Azië en het leven op en naast het water zijn stuk voor stuk boeiende onderwerpen. De vervoermiddelen zorgen voor een vrolijke noot: tuk-tuk, riksja, kano, speedboot, ossenkar. Het schip is gezellig en biedt tegelijk privacy en alle comfort: 32 kajuiten met zicht op de rivier, gemeenschappelijke ruimten, met een bovendek dat een panorama biedt op de rivier vol leven, waar je nooit genoeg van krijgt. Dat bruisende leven kun je gadeslaan terwijl je zont, of in de schaduw vertoeft, in de grote jacuzzi, op een ligstoel of aan ronde tafels waar regelmatig degustaties van lokale voedingswaren worden georganiseerd.

100% Belgische cruises

Dit was de laatste cruise samen met Rivages du Monde, waarvan de brochures overigens uit de agentschappen zijn verdwenen. All Ways heeft besloten om haar netwerk zoveel mogelijk uit te breiden. De programma’s op het water en aan land zullen niet noodzakelijkerwijs veranderen, maar de identiteit zal 100% Belgisch zijn, eentalig NL of eentalig FR, met Belgische sprekers en cruisedirecteur. De bemanning en de lokale gidsen zijn dezelfde. “We hebben het product nu volledig in eigen handen, vanaf het vertrek in Brussel, alsook de speciale voorwaarden, specifieke bezoeken, keuze van de sprekers en All Ways-begeleider tijdens het hele avontuur”, verduidelijkt Marc Van Lancker die vol interesse luisterde naar de suggesties van de reizigers. De beste vluchtformule zal worden gekozen. Voor deze editie vlogen we met Thai Airways, via Bangkok. Een uitstekende vlucht met goede uurregeling.

Comments