Cruise, Reisindustrie

Op de Silver Moon gaan luxe en streekgastronomie hand in hand

Silversea heeft vorige week in de haven van Athene de Silver Moon gedoopt. Het nieuwste vaartuig van de luxe- en expeditierederij is het tweede in een reeks van drie schepen in de Muse-klasse met een capaciteit van 596 passagiers. Grote nieuwigheid aan boord is het culinaire programma Sea and Land Taste. Met drie locaties vormt S.A.L.T. het hart en de ziel van het vlaggenschip van de maatschappij. Dit initiatief verbindt de gasten met de plaatsen die ze bezoeken door de lens van de eet- en drinkcultuur.

Welkom in de Royal-familie

De doop was niet alleen voor Silversea Cruises, maar ook voor de Royal Caribbean Group een belangrijk moment. Silver Moon is de tiende eenheid van Silversea en de eerste scheepslancering sinds de luxerederij deel uitmaakt van het cruiseconcern. Met de financiële steun van Royal Caribbean wil Silversea haar vloot de volgende jaren uitbreiden tot meer dan 15 schepen. De doopplechtigheid vond dan ook plaats in aanwezigheid van Richard Fain en Jason Liberty, respectievelijk CEO en CFO van de Royal Caribbean Group. Richard Fain gaf toe dat Royal Caribbean al jaren uitkeek naar dit ongelofelijke merk. Jason Liberty noemde Silversea een duidelijke leider in de ultraluxe- en expeditiecruises en een perfecte aanvulling op de Royal-familie.

Voor Fain stond de doopplechtigheid van Silver Moon in Griekenland eveneens symbool voor de hergeboorte van de cruise-activiteiten. Fain had tijdens de plechtigheid veel lof voor de Griekse regering en minister Haris Theocharis voor Toerisme die de voorbije maanden alles in het werk hebben gesteld om cruisen vanuit Griekenland mogelijk te maken. Niet onbelangrijk was daarbij dat (buitenlandse) scheepsbemanningen zich konden laten vaccineren. Die steun heeft Griekenland geen windeieren gelegd. Meer dan 40 cruiseschepen varen deze zomer vanuit Griekenland. Het was sinds 1971 geleden dat nog zoveel schepen er hun afvaarten starten.

Wijn- en eetcultuur

Meter van het vaartuig is Gaia Gaja van het beroemde Gaja-wijnhuis in het stadje Barbaresco in Piemonte. Het familiebedrijf werd opgericht in 1859 en heeft een internationale reputatie opgebouwd met toonaangevende Italiaanse wijnen (Barbaresco, Barolo, Brunello en Super Toscan) die Silversea aan boord van haar schepen serveert. Sinds een drietal jaar produceert het huis onder de naam Idda ook wijnen op de zuidflank van de Etna in Sicilië. Voor Roberto Martinoli, CEO van Silversea, belichaamt Gaia Gaja de kernwaarden van de rederij. Hij noemt ze dan ook ‘The Queen of Barbaresco’. Bovendien is het succes van de Gaja Winery gebaseerd op een langdurige synergie tussen traditionele kennis en baanbrekende innovatie, wat eveneens geldt voor de luxerederij.

De keuze van Gaia Gaja als meter sluit volledig aan bij het Sea and Land Taste-concept (S.A.L.T.) dat Silversea voor het eerst introduceert aan boord van de Silver Muse. In de S.A.L.T. Bar serveren mixologisten maar liefst 60 regionaal geïnspireerde cocktails. Je kan de recepten zelfs meekrijgen zodat je deze dranken thuis zelf kan creëren. In de S.A.L.T. Kitchen nodigt het team de gasten uit om mee te gaan op een holistische reis om de ingrediënten, tradities, culturele nuances en persoonlijkheden te ontdekken die bijdragen aan de rijke overvloed van voedselgericht reizen. Het restaurant serveert gerechten geïnspireerd op het vaarschema van de cruise en een dagelijks wijzigend menu met specialiteiten van de bestemming waar het schip zich op dat moment bevindt. S.A.L.T. Kitchen is een absolute aanrader! In het S.A.L.T. Lab kunnen gasten samen met de chefs regionale gerechten bereiden. Zo heeft voor de deelnemende media de traditionele Griekse moussaka alvast geen geheimen meer. Tijdens andere klassen werden gekarameliseerde vijgen bereid en maakten gasten tijdens de bereiding van baklava en spanakopita kennis met de veelzijdigheid van filodeeg.

Het S.A.L.T.-concept wordt doorgetrokken naar het land waar de gasten kunnen deelnemen aan culinair geïnspireerde excursies. Gasten ontmoeten op het idyllische Mykonos bijvoorbeeld de derde generatie kaasmaker Yiorgos ‘George’ Syrianos die vertelt over de geschiedenis van de traditionele Mykonische kaasbereiding. Deelnemers kunnen hun vaardigheden op de proef stellen door zelf kopanisti-kaas te maken. Op de doopcruise konden de deelnemers in Paros kennismaken met de smaken van de Cycladen tijdens een bezoek aan een biologische boerderij en een kookdemonstratie en proeverij van lokale specialiteiten tijdens een diner op het strand in Aliki.

Succesformule verfijnen

Silver Moon is een zusterschip van de Silver Muse die in 2017 van stapel liep. Het schip telt acht restaurants en meerdere lounges en bars. Op basis van de ervaringen en feedback op het eerste schip in de reeks, werden op de Moon wel enkele aanpassingen doorgevoerd.Zo werd het signatuurrestaurant La Dame aangekleed met kristalpanelen van Lalique. Het restaurant kreeg tevens een nieuwe inplanting met zicht op de achtersteven en zag zijn capaciteit verdubbelen. Lounges werden herschikt om de gezelligheid te verhogen. In Dolce Vita, de grootste lounge op de Muse-klasse, werd de bar verplaatst naar het midden van de ruimte om meer intimiteit te creëren. Silversea Cruises blijft trouw aan haar klassieke stijl, toch zien we de interieurs lichter worden. Daarmee evolueert de rederij mee met haar tijd en wil ze ook een jonger publiek aanspreken.

Silversea Cruises biedt een all-in formule aan waarbij niet alleen de maaltijden, dranken en internet, maar ook een aantal excursies, vluchten naar en van de vertrekhaven en vanaf maart 2022 een limousineservice van bij u thuis naar de lucht- of inscheephaven (maximum 80 km) in de prijs zijn inbegrepen. De grote troef van de Silver Moon en Silversea blijft echter het vriendelijke en gedienstige personeel. Voor de butlers is geen enkele moeite te veel, van het serveren van champagne en kaviaar in de namiddag tot details zoals het ongevraagd oppoetsen van de zonnebril of het klaarzetten en afstoffen van de reiskoffers op de laatste avond van de cruise.

Silver Moon vaart nog tot het najaar in de Middellandse Zee en overwintert in Azië. Volgende zomer stelt het schip cruises voor in Noord-Europa. In november loopt met de Silver Dawn het derde en laatste schip in de Muse-klasse van stapel. Zij bezoekt deze winter Zuid-Amerika en toert volgende zomer rond in de Middellandse Zee.

© foto’s Silversea Cruises & Travel Magazine
Patrick Parez
Senior Cruise Editor

 

Comments