Analyse

Onvrede groeit in de rangen van de reisindustrie!

Door Robrecht Willaert, hoofdredacteur Travel Magazine

Vanmorgen manifesteert de Belgische reisindustrie op de luchthaven van Charleroi onder het motto ‘les agences de voyages enterrent les voyages’. Tezelfdertijd gaan in de binnenstad van Den Haag een aantal honderden reisbureaumedewerkers met reiskoffer hun ongenoegen uiten over het fundamentele gebrek aan één Europees beleid (1 Europa 1 reisadvies) over de diverse kleurenadviezen van de verschillende EU-landen die elkaar voortdurend tegenspreken over de aanbevelingen om bepaalde Europese vakantielanden te bezoeken, te mijden of te beperken. En ondertussen neemt de kritiek in Nederland iedere dag toe dat airlines blijven vliegen op bestemmingen met oranje (wat in Nederland overeenkomt met het Belgische rood) (m.a.w. alleen noodzakelijke reizen). De hele heisa werd nog aangewakkerd door een actie van Ryanair, die vorige week tijdelijk 1 miljoen stoelen aanbood tegen vijf euro per ticket en dit overwegend naar oranje bestemmingen. Dat alles terwijl geen enkele reisorganisatie reizen aanbiedt naar oranje bestemmingen, “onverantwoord risico, klanten zijn niet verzekerd en dergelijke acties zijn rampzalig voor het imago van de sector”, aldus de ANVR.

Pertinente opmerking van de ANVR: “Het zou goed zijn om reisadviezen los te koppelen van de virusbestrijding. Laat iedere reiziger bij elke reis een sneltest doen. Zorg voor één medisch en eenduidig criterium om mensen te weigeren in het vliegtuig. Dan kun je stoppen met de quarantaine-maatregelen.”

Ondertussen blijft de actiegroep met de reisagenten “Save or Sink” ook internationale weerklank krijgen (geleid door Christel Somers, Steven Vervaeke en enkele andere toegewijde collega’s), ook zijn er enkele ontmoetingen geweest met het Ministerie van Buitenlandse Zaken tussen de minister Goffin en een vijftal reisagenten (o.a. Caro Philippart, Sebastien Hamende (UPAV), Christel Somers, e.a.) met een beloofde follow-up volgende week. Ook reisagent Florent Eggermont (Voyages Olivier Anderlecht) plant een demo in Brussel (met toestemming van de stad) op dinsdag 22 september om de “wanhoop van de reisagent te accentueren”.

Ook de evenementensector heeft de jongste weken en maanden allerlei (ludieke, en andere) demo’s georganiseerd om in een ‘wanhopige poging’ de diverse overheidsinstanties duidelijk te maken dat we met z’n allen in een hoogst precaire en dramatisch financieel-economische situatie zitten sedert de uitbraak, vandaag zes maanden geleden, van de wereldwijde pandemie. Ondertussen blijven onze beroepsverenigingen unisono achter de schermen onverdroten werken aan ‘relance-ontwerpen’ met de verschillende bevoegde ministeriële kanalen om naast de welgekomen verlenging van de technische werkloosheid (al zeker tot eind 2020) ook structurelere maatregelen te kunnen laten nemen om de hele sector overeind te houden ondanks de talloos wisselende ‘Caran d’Ache’ kleurenadviezen.

Met in het achterhoofd dat een eventueel vaccin niet alles zal oplossen en dat we met z’n allen – consument, burger en reiziger – zullen moeten leren leven met een corona-factor die ons leven nog wel kan beïnvloeden, maar niet totaal in zijn greep houdt. Angst is de slechtste boodschap mogelijk, en die neem je digitaal niet weg!

Foto’s © Paul Lorsignol

Comments