Bestemmingen

Onder de lakens in Berlijn

In onze occasionele serie ‘Travel Magazine proeflogeert bij twee verschillende hotelmerken van één keten, in één stad’ leggen we vandaag ons hoofd te rusten in Berlijn. Eerst gooien we ons in de roze, übermuzikale wereld van het nhow Berlin, met als credo: ‘Let’s Rock Berlin Together’. Daarna verhuizen we naar een klassiek stadshotel, het NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie, hartje Berlijn.

 

Nhow: muzikaal en onvoorspelbaar eclectisch

De steunkleur van dit kubistische gebouw in de Berlijnse Oosthaven is roze. Veel roze. Maar die eerste indruk vervaagt wanneer je de lift instapt en sinaasappeloranje het overneemt. In die lift draait trouwens een exclusieve ‘elevator’-playlist (gewoon QR-code scannen als je ‘m wil) en bij het uitstappen maakt David Bowie je duidelijk dat je stil moet zijn in de hal. De envy-Bar is in lippenvormige zetels opgebouwd. Op het eind van de ruimte is er een podium met daarop –jawel– een drumstel. Ook hier veel roze, maar eveneens vierkantemetersgrote zwart-wit foto’s van vedetten. We kijken U2 en Iggy Pop in de ogen. De kamers, in een hele rits maten en uitzichtkeuzes, zijn even eclectisch. ‘You look perfect’, staat er op de badkamerspiegel geschreven. ‘Nice to meet you in our extraordinary spot’, kopt het welkomkaartje. ‘Vergeet niet naar de muziek te luisteren’, staat er op de kleerkastspiegel. Het nhow Berlin, aan de oever van de rivier de Spree, bevindt zich dan ook op slechts vijf minuten wandelen van MTV Berlijn en Universal Music. Het is naar eigen zeggen het eerste ‘muziekhotel’ in Europa en biedt twee professionele opnamestudio’s. Je kan hier zelfs gratis elektrische gitaren lenen. En in de lobby kan je gratis gebruikmaken van Wii-spelconsoles. De New Yorkse ontwerper Karim Rashid, die de futuristische look in roze tinten vormgaf, bouwde ook een in-house kunstgalerij. En de bioproducten bij het ontbijt steken in een echte badkuip vol ijs.

Nhow, het hippe broertje van de NH Hotels-familie, staat bekend om de (zeer) gedurfde andere aanpak en Berlijn spant misschien wel de kroon. Rotterdam bijvoorbeeld, ingekapseld in een gebouw van architect Rem Koolhaas, baadt in een industriële, grijze look. Ook de details in Berlijn zijn doordacht. Wat vindt u bijvoorbeeld van gratis snoepjes bij aankomst? Dit 304 kamers tellende hotel heeft ook een restaurant, een ondergrondse parking, een spa-center en twaalf MICE-ruimtes. Het situeert zich op 300 meter van het metrostation S/U-Bahn station Warschauer Straße, de East Side Gallery (118 kunstenaars uit 21 landen beschilderden een stuk Berlijnse Muur van 1.3 kilometer) is slechts een zeer korte wandeling verwijderd. Ook de anarchistische wijk Friedrichshain ligt om de hoek.

Ons oordeel: Een te gek hotel dat, zoals het cliché wil, niet geschikt is voor ieder publiek. Maar zijn er eigenlijk wel hotels die geschikt zijn voor alle types reizigers? Dit is gewoon anders dan de standaard, dus. En leuk!

https://www.nhow-hotels.com/en/nhow-berlin/

 

NH Collection: klassiek met discrete swing

Dit historisch pand aan de Leipziger Straße werd recent volledig gerenoveerd en is het  nieuwste NH Collection-hotel in Duitsland. Verdeeld over verschillende geconnecteerde gebouwen zijn er 392 kamers in talrijke categorieën. NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie, voorheen bekend als NH Berlin Mitte Leipziger Straße, ligt midden in het commerciële centrum –voormalig Oost-Berlijn al mag je dat niet meer hardop zeggen– en vormt dus een handige uitvalsbasis. Slechts een paar stappen verwijderd van de belangrijkste winkelzone Friedrichstraße, en warenhuizen als Galeries Lafayette, Quartier 206, The Q en Mall of Berlin. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn zoals Checkpoint Charlie, de Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor situeren zich op wandelafstand. Dit adres mag je zonder verpinken klassiek noemen. De kamers zijn elegant, maar verrassen niet. Wie het spannender wil, boekt best een ‘Mood Room’ waar leds en hippe technologie voor extra sfeertjes kunnen zorgen.

Groot, dus ook geschikt voor MICE. Er zijn vijftien conferentiezalen, met ruimte voor maximaal 300 gasten. De kwalitatieve rode draad van de look & feel van dit viersterrenhotel trekt zich door naar het restaurant, waar een prima ontbijtbuffet geserveerd wordt en de eitjes à la carte bereid worden. Daar viel het aantal families met kinderen op, een logisch gevolg van het ruim aanbod familiekamers dat dit hotel voorhanden heeft.

Ons oordeel: Ideaal adres voor wie een risicoloos stadshotel hartje centrum wil. Zeer net, klassiek adresje met prima prijs/kwaliteit-verhouding.

https://www.nh-collection.com/nl/hotel/nh-collection-berlin-mitte-checkpoint-charlie

Gerrit Op de Beeck

Comments