Aviation

Ondanks stakingen 6% meer passagiers voor Ryanair

Ryanair heeft de afgelopen maand 12,6 miljoen passagiers vervoerd, een toename van 6% in vergelijking met september vorig jaar. Het aantal passagiers groeide niettegenstaande twee stakingsdagen. Op 12 en 28 september legden sommige piloten en cabinepersoneelsleden in verschillende landen waaronder België het werk neer uit onvrede met de arbeidsomstandigheden. Ryanair noemde de stakingen eerder al “onnodig”. Als gevolg van de stakingen zag de Ierse lagekostenmaatschappij zich in september verplicht om 400 vluchten te annuleren op een totaal van 68.000 vluchten. De stoelen aan boord van de Ryanair-vluchten waren gemiddeld voor 97 procent ingenomen, een bezettingsgraad die in lijn ligt met september 2017.

Intussen vond vanmiddag op Brussels Airport een belangrijke ontmoeting plaats tussen de directie van Ryanair en het personeel dat in Zaventem tewerkgesteld is. Naar verluidt wilde de directie de piloten en het cabinepersoneel duidelijk maken dat ‘onnodige’ syndicale acties niet langer getolereerd zullen worden en mogelijk tot banenverlies kunnen leiden. Vorige week stelde topman Michael O’Leary op een persconferentie in Diegem dat Ryanair bereid is om in te gaan op de voornaamste grieven van de vakbond LBC en pilotenvereniging BeCA. Een van de grieven is dat er met lokale contracten wordt gewerkt. De opeenvolgende stakingen wegen op de resultaten van de maatschappij, zo raakte maandag bekend. Ook het aantal boekingen voor de komende maanden is fors afgenomen.

Gisteren besliste Ryanair om zijn vliegbasis op de luchthaven Eindhoven op 6 november te sluiten. Voor de 98 cabinemedewerkers en circa 40 piloten betekent dit dat ze elders aan de slag moeten. Ryanair zegt te proberen om het verlies van banen te beperken. “We verwachten onze piloten vacatures te bieden op andere Ryanair-bases, maar omdat we een groot overschot aan cabinepersoneel in de winter hebben, zullen we onbetaald verlof en andere opties onderzoeken om banenverlies bij het cabinepersoneel te minimaliseren”, aldus de maatschappij in een verklaring. Ryanair wil zijn vluchten van en naar Eindhoven voortaan vanuit het buitenland afhandelen.