Bestemmingen

Oezbekistan – het hart van de zijderoute

Geglazuurde koepels glimmen in de zon.

Met haar schitterende natuur en intrigerende oude steden, wint Oezbekistan de laatste jaren aan populariteit als toeristische bestemming. Hoog tijd om het boeiende Centraal-Aziatische land in de spotlight te plaatsten!

Van uitgestrekte natuurgebieden tot authentieke UNESCO-steden, Oezbekistan is op zijn minst een land van contrasten te noemen. Dat zie je ook aan de bevolking, een hartelijk volk dat het Islamitische geloof aanhangt, maar dat zich wel uitdost in traditionele Russische klederdracht, vol kleur.

Schatkamers van de wereld

In het verleden vormde Oezbekistan het hart van de zijderoute tussen de Middellandse zee en China. De steden Samarkand, Khiva en Buchara lagen langs de route en veranderden zo langzaam van gewone karavaansteden in echte schatkamers van de wereld. Machtige rijken lieten er een indrukwekkend cultureel erfgoed achter. O.a. Alexander de Grote trok door Oezbekistan. Tijdens de 8ste eeuw bloeide Oezbekistan op als centrum van het Samaniedenrijk, met Buchara als hoofdstad. Niet te verwonderen dus, dat Oezbekistan een enorm diverse bestemming is, met een grandioze cultuur en een warme, open bevolking.

Samarkand, een schatkamer van de zijderoute

Samarkand, een duik in het verleden

Samarkand is een mooie, moderne stad met brede Russische lanen en parken. Maar een beetje verder, aan de rand van de stad, waan je je meteen in het majestueuze verleden. Monumenten als Registan, Shah-i-Zinda, het Gur-e-Amir mausoleum en de Bibi-Khanym Moskee doen de zijderoute volledig heropleven. De stad staat dus niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het prachtige oude Registan-plein is het oude historische hart van Samarkand. Het plein wordt aan drie kanten omgeven door religieuze gebouwen: madrassa’s. Hier leerden jonge knapen vroeger verzen uit de Koran, maar ze leerden er ook lezen, schrijven en rekenen. Nu fungeert het plein vaak als podium voor verschillende muziek- en volksfestivals. Shah-i-Zinda en Gur-e-Amir behoren beiden tot de beroemdste mausolea van Centraal-Azië. Gur-e-Amir stond zelfs model voor de Taj Mahal! Beiden zijn architectonische kunstwerken, vol azuurblauwe tegels en gouden plafondpatronen. Samarkand huist ook de Bibi-Khanym moskee, één van de oudste ter wereld. Hij werd gebouwd door de overheerser Timoer Lenk en was het kroonjuweel van zijn rijk.

Tashkent

Hoewel de hoofdstad van Oezbekistan op het eerste zich niet aanlokkelijk lijkt, heeft ze verrassend veel te bieden! Denk aan restanten van het Sovjet-regime, het nieuwe stadsgedeelte en uiteraard ook de oude stadskern, waar locals nog steeds leven volgens oude gebruiken. Ook Tashkent was vroeger een belangrijke stop op de zijderoute tussen Europa en Azië. Helaas werden veel van de historische bouwwerken verwoest tijdens de socialistische revolutie in 1917 en tijdens een grote aardbeving in 1966. Nu staat ze vooral bekend als een aangename stad, met bomen omlijste lijnen, ontelbare fonteinen en vele parken. In het hart van de oude stad bevindt zich de Chorsu bazaar. Hier komen locals en bezoekers samen om te neuzen tussen de enorme gestapelde zakken specerijen en noten, vers brood en fruit. Of je kan een kurchapa (een kleurrijk zitkussen) of chapan (traditionele katoenen jas) meenemen als souvenir. Iets buiten het stadscentrum is het Khast Imamplein te vinden. Hier kan je de Hazrati Imam Moskee, de Barak Khan Madrassa en het Abu Bakr Kaffal Shashi mausoleum vinden. Hoewel gebouwd volgens traditie, is de Hazrati Imam moskee niet oud: ze werd gebouwd in 2007, op vraag van ex-president Karimov. De twee azuurblauwe koepels domineren het uizicht, net als de 2 minaretten langs beide zijden. Enkele stappen verder kan je vermoedelijk de oudste Koran ter wereld bewonderen. Die ligt tentoongesteld in het Moyie Muborak Museum, samen met andere zeldzame manuscripten. Wil je nog snel enkele souvenirs meepikken, ga dan even binnen in Barak Khan Madrassa aan de andere kant van het plein. Deze voormalige religieuze school bestaat nu uit enkele shops, waar locals je handgemaakte souvenirs aanbieden. Een ander pronkstuk van de Islamitische architectuur is de zogenaamde ‘witte moskee’. Het prachtige witte marmer omlijst een schitterend gedecoreerde zaal, waar locals dagelijks bidden. In scherp contrast hiermee staat de hypermoderne tv-toren, die vanuit de hele stad te zien is. Tashkent is dus een mix van oud en nieuw, die vreemd genoeg een prachtig geheel vormt.

Op het Khast Imamplein in Tashkent zijn zowel oude kunstwerken als souvenirs te vinden.

Comments