Cruise

Odyssey of the Seas vaart deze zomer vanuit Israël

Odyssey of the Seas is in het weekend vanop de Meyer Werft in Papenburg via de Eems vertrokken naar Nederland. De doortocht van de Eems is steeds een delicate operatie. Het 348 meter lange en 42 meter brede schip werd tegen een snelheid van 1,2 knopen om redenen van manoeuvreerbaarheid achterwaarts naar de Noordzee gesleept. De operatie startte zaterdagmorgen om 3 uur. Zondagochtend arriveerde het cruiseschip in Eemshaven. Vanuit deze Nederlandse werkhaven zal het nieuwste schip van Royal Caribbean International de volgende weken haar technische en nautische vaarproeven uitvoeren.

Teams van de werf en onderaannemers werken intussen aan boord aan de afwerking van de publieke ruimtes. De Meyer Werft zal Odyssey of the Seas in de loop van het voorjaar opleveren. Het schip zal deze zomer in de Middellandse Zee varen. In de plaats van Civitavecchia (Rome) krijgt Odyssey of the Seas Haifa in Israël als uitvalsbasis. Royal Caribbean verwacht dat alle gasten en bemanningsleden op deze cruises zullen gevaccineerd zijn. In een eerste fase zullen dan ook alleen inwoners van Israël kunnen meevaren.

Niettegenstaande het positieve nieuws, klonk Jan Meyer, managing director van de Meyer Werft in het weekend niet echt optimistisch over de toekomst van het bedrijf. “De levering van zo’n mooi schip doet mij nadenken. Door de orderportefeuille uit te rekken, zorgen we voor werk op lange termijn, maar wel op een lager niveau. De jongste jaren en ook de volgende vijf jaar zullen we 40 procent minder opdrachten hebben.

We werken er hard aan om ons aan te passen aan deze dramatische verandering in de situatie. Ook al zullen sommige cruiseschepen binnenkort weer kunnen varen, betekent dit niet meteen dat er op langere termijn nieuwe orders zijn.” Een afslanking van het personeelsbestand is bijgevolg niet uitgesloten.

© foto Meyer Werft

Comments