Cruise

Norwegian start in januari met proefafvaarten

Norwegian Cruise Line Holdings wil begin januari starten met proefafvaarten in de aanloop tot de heropstart van haar activiteiten. Dat heeft CEO Frank Del Rio aangekondigd. Onder de voorwaarden van de Amerikaanse gezondheidsdiensten moeten de schepen vijftien testcruises organiseren vooraleer ze opnieuw betalende passagiers kunnen toelaten. Deze voorwaarde maakt deel uit van de aanbevelingen die de CDC heeft uitgevaardigd voor een veilige heropstart van de cruises. De testafvaarten zijn bedoeld om de bemanningen vertrouwd te maken met de sanitaire maatregelen en de efficiëntie van het nieuwe protocol in de praktijk te toetsen.

De certificering zal per schip gebeuren. Dit betekent dat er maanden zullen overgaan tot de cruiserederijen weer voluit kunnen uitvaren. Del Rio wil zich niet vastpinnen op data, maar zegt dat het zeker zes tot negen maanden zal duren vooraleer alle schepen weer zullen uitvaren. De topman merkt op dat de heropstart niet alleen afhangt van de rederijen, maar ook van het opheffen van de reisrestricties, de opening van de havens en de capaciteit van de vluchten naar de vertrekhavens.

Op dit ogenblik zijn nog heel wat havens gesloten. Frankrijk laat alleen kleine schepen toe en in Groot-Brittannië ligt de cruisesector nog steeds helemaal stil. De Cruise Lines International Association (CLIA) heeft de Britse overheid deze week gevraagd de verplichte opschorting van alle cruises op te heffen. CLIA wijst daarbij op de beslissing van de Amerikaanse gezondheidsdiensten om het No-Sail Order niet langer te verlengen en het positieve nieuws over een mogelijk Covid 19-vaccin. Zolang de cruises in Groot-Brittannië niet hervatten, moeten we ook in ons land geen schepen verwachten. Heel wat cruises die Zeebrugge of Antwerpen aanlopen, starten in Engeland. Op dit ogenblik liggen voor de Britse kusten meer dan 30 cruiseschepen rond te dobberen.

© foto Norwegian Cruise Line

Comments