Cruise

Norwegian mag in Florida vaccinatiebewijs eisen

Norwegian Cruise Line Holdings mag in Florida een bewijs van covid-vaccinatie vragen aan haar passagiers. Dat zegt een Amerikaanse rechter in een voorlopig arrest. De staat verbiedt bedrijven om te informeren of een persoon al dan niet is gevaccineerd. Ondernemingen die dat wel doen, riskeren zware boetes. Florida wijst daarbij onder meer op de vertrouwelijkheid van medische informatie en noemt de vaccinatievereisten discriminerend tegenover mensen die niet zijn ingeënt.

De rechter spreekt deze discriminatieregel tegen en merkt op dat Florida andere rederijen niet verbiedt beperkingen of kosten op te leggen aan niet-gevaccineerde gasten of mensen die weigeren hun vaccinatiestatus vrij te geven. Passagiers die niet zijn ingeënt of hun vaccinatiedocumenten niet willen tonen, moeten bij sommige maatschappijen bijvoorbeeld betalen voor verplichte testen en worden aan boord niet toegelaten in bepaalde bars, casino of fitnesscentrum. Florida zou volgens de rechter ook discriminatie kunnen inroepen voor rederijen die alleen volwassenen aan boord van hun schepen toelaten. In al die gevallen gebeurt dat niet.

Norwegian Cruise Line die vanaf 15 augustus vanuit de Amerikaanse staat vaart, wil dat alle passagiers volledig zijn gevaccineerd. Op schepen waarop alle gasten en bemanningsleden zijn ingeënt, geldt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld geen mondmaskerplicht meer. Bovendien willen bepaalde eilanden in de Caraïben alleen volledig gevaccineerde schepen in hun havens toelaten. Het feit dat een rederij of schip die bewijzen niet kan leveren, verstoort volgens de rechter het vaarschema en gaat in tegen bepaalde handelswetten.

© foto Norwegian Cruise Line

Comments