Cruise

Norwegian Cruise Line Holdings zoekt financiële steun

Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH) gaat op zoek naar extra investeerders. De rederij heeft de investeringsbank Goldman Sachs aangesteld om kandidaten te zoeken die een deel van de maatschappij willen overnemen. Er wordt daarbij gekeken in de richting van durfkapitalisten. Dit heeft Reuters bekendgemaakt. De verkoop van een deel van de maatschappij moet Norwegian Cruise Line Holdings – de moedermaatschappij van Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises – toelaten het hoofd boven water te houden in deze moeilijke tijden, veroorzaakt door de coronacrisis. Hoewel de rederij in Miami is gevestigd, varen haar schepen onder buitenlandse vlag. Dit betekent dat NCLH, net als de Carnival Corporation en Royal Caribbean Cruises niet in aanmerking komt voor de financiële steunpakketten die de Amerikaanse overheid heeft gelanceerd.

De drie cruiseconcerns gingen de voorbije weken al op zoek naar extra kapitaal om hun cashflow te verbeteren en zeker tot eind dit jaar alle rekeningen te kunnen betalen. De Carnival Corporation ging leningen aan en gaf extra aandelen uit. Een deel daarvan werd opgekocht door Saoedi Arabië. Royal Caribbean Cruises heeft met banken als Morgan Stanley, J.P Morgan, Bank of America, BNP Paribas en Goldman Sachs een akkoord bereikt voor leningen ten belope van 2,2 miljard USD. Ook Norwegian Cruise Line Holdings ging al extra leningen aan bij de banken en heeft daarbij de Norwegian Epic in onderpand gegeven.

Het onderhoud van de schepen die deze dagen doelloos rondvaren in de wereld, kost de rederijen handen vol geld. Uit cijfergegevens van CNBC blijkt dat de Carnival Corporation maandelijks 900 miljoen USD uitgeeft aan het operationeel houden van de vaartuigen. Bij Royal Caribbean Cruises loopt het prijskaartje op tot 400 miljoen USD. Deze operatie kost Norwegian elke maand 150 miljoen USD.

© foto Norwegian Cruise Lind Holdings

Comments