Analyse, Cruise

Norwegian Cruise Line – Freestyle cruising

Tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht zaten we samen met Kevin Bubolz, managing director Europe voor Norwegian Cruise Line. De derde grootste cruise-maatschappij ter wereld, gebaseerd in Miami, bevindt zich in het bovenste mainstream segment en lanceerde eind 2019 de nieuwste telg van de familie en de vierde en laatste telg van de Breakaway Plus-klasse: Norwegian Encore.

Hoe kondigt het zomerseizoen zich aan voor NCL?

KB: “In 2019 hebben we onze targets vlot behaald en we hopen ook voor 2020 een groei van dubbele cijfers op te tekenen. We hopen deze trend ook in Europa verder te zetten. Hoewel we voornamelijk sterk staan op de Amerikaanse markt, willen we een internationaal imago uitdragen. Dat moet zich tonen in de service en de keuken. Als je ziet dat we overal ter wereld routes uitstippelen en 60 verschillende nationaliteiten bij ons boeken, dan is het duidelijk dat ook de Europese markt haar gading bij ons zal vinden.

Met de lancering van Encore zitten we momenteel aan 17 schepen. De volgende levering is voor 2022 voorzien, met de lancering van de Leonardo-klasse. Deze zal 15% kleiner zijn dan onze vorige klasse en 25% minder gasten aan boord nemen, waardoor we een persoonlijkere service zullen kunnen aanbieden. Met een arsenaal aan schepen, kunnen we flexibel zijn met de voorgestelde routes en ook kleinere havens aandoen.”

Vertrekken vanuit Nederland zijn zeer populair bij de Belgen. NCL heeft deze zomer de Norwegian Jade vanuit Amsterdam. Welke bestemmingen kunnen vanuit Nederland worden bezocht?

KB: “Dat nieuws werd in 2019 zeer goed ontvangen vanuit de Belgische markt. We kijken er bij NCL ook steeds naar hoe we inscheephavens beter bereikbaar kunnen maken voor onze gasten; om na te gaan wat goed werkt en wat minder goed. We hebben Hamburg uit ons aanbod gehaald ten voordele van Amsterdam, omdat Amsterdam ook veel betere connectiemogelijkheden heeft via de verschillende luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen.

Vanuit Amsterdam bieden we onder meer cruises aan naar het noorden, de Baltische staten en de Britse Eilanden. We trachten wat meer van de gebaande paden af te gaan en uit te pakken met originele routes. We zien trouwens dat ook Belgen vroeger beginnen boeken.”

Harry Sommer volgt sinds 1 januari Andy Stuart op als CEO van Norwegian Cruise Line. Zal hij het werk van zijn voorganger verderzetten of een ander beleid voeren?

KB: “Andy is erin geslaagd om de voorbije 31 jaar een sterk merk en product op de markt te positioneren. Harry Sommer zal hier zeker verder op bouwen, al zullen we meer bestemmingen buiten de VS en de Caraïben aanbieden. Recent werden ook de managementteams samengevoegd en is er één globaal team ontstaan – de opsplitsing tussen de Amerikaanse markt en de rest van de wereld is dus opgeheven.

Op het gebied van product, willen we de beste kwaliteit in ons segment voorstellen aan onze gasten. Onze schepen blijven resorts op zee, met een hele moderne benadering. Ons ‘freestyle cruising’-concept spreekt jongere mensen aan en ook de gemiddelde leeftijd aan boord ligt bij ons lager dan bij andere maatschappijen. Dat ligt zeker ook aan de relaxte sfeer aan boord en we bieden zeer veel shows en entertainment. Via de samenwerking met de reisagent zijn we ervan overtuigd dat we een juist schip aan de juiste klant kunnen koppelen. Een schip is er immers voor iedereen en de individualiteit van onze benadering zorgt voor een modernere manier van cruisen.”

Yannick Melsen – reporter Travel Magazine

Comments