Bestemmingen

Nord/Pas-de-Calais als autovakantie dichtbij

Zaterdag 18 juli

Nord/Pas-de-Calais als autovakantie dichtbij

In deze toch wel belastende coronatijden staat de vakantiebeleving onder behoorlijk zware druk. Vliegen is in veel gevallen een moeilijke beslissing geworden en de auto is voor veel gegadigden blijkbaar meer dan ooit het vakantievehikel bij uitstek. Dat de autovakantie dichtbij duidelijk een nog groter succesverhaal dan voorheen aan het worden is, bleek toen Travel Magazine vorige week op verkenning ging net over de Franse grens en in de Franse departementen Nord en Pas-de-Calais mocht ervaren dat de ‘hotspots’ van vroeger zowaar nog ‘hotter’ waren geworden.

Ch’tis Tour

 Op weg naar de Opaalkust en vooraleer vol bewondering door de geschiedenis van Saint-Omer (Sint-Omaars) te struinen, konden wij niet weerstaan om in de Nord even halt te houden in het middeleeuws vestingstadje Bergues (Sint-Winoksbergen), al eens meer het andere Brugge genoemd. Bergues is sedert de film ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ wereldberoemd en de begeleide toeristische wandeling Ch’tis Tour trekt met nog steeds aangroeiend succes daar door de voetsporen die er o.a. werden achtergelaten door acteur en komiek Dany Boon.

‘Er was eens een middeleeuws stadje met mooie gebouwen, geplaveide straatjes en gezellige pleintjes’, zo begint de toeristische brochure van Saint-Omer, een stad die ook vandaag nog volop tot de verbeelding spreekt van bezoekers die geschiedenis hoog in het vaandel dragen. In Saint-Omer heb je immers een vrij groot aanbod van interessante bezienswaardigheden alom. Zo kan je niet voorbij aan de gotische Notre-Dame kathedraal met de ‘Kruisafneming’ door Peter Paul Rubens, de ruïnes van de Sint-Bertinusabdij, het voormalige bisschoppelijk paleis dat vandaag dienst doet als gerechtshof, het Jezuïetencollege en het sierlijke Italiaans theater.

Niet te missen in de buurt zijn verder de moerassen Clairmarais, waar je een heerlijke wandeling of boottocht door een ongerepte natuur kunt maken.

Enkele kilometers ten zuiden van Saint-Omer ligt La Coupole, een voormalige lanceerbasis voor V2-raketten en ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende restanten van WOII in Europa. Deze immense bunker moest de lanceerbasis worden van de V2-raketten die in het ultrageheime centrum Peenemünde ontwikkeld werden door een team o.l.v. Werner Von Braun. La Coupole werd in de zomer van 1944 zwaar gebombardeerd door de Geallieerden. Sedert 1997 is deze plaats getransformeerd in Centre d’Histoire et de Mémoire. Dit verrassend museum voert de bezoeker mee van de bezetting tijdens de oorlog tot de verborgen facetten van de verovering van de ruimte en trok reeds meer dan 2 miljoen bezoekers.

En dan zeggen we nog niets over de bloemkool, de lokale trots bij uitstek. Pas-de-Calais heeft geen wijn, luidt het, maar ze hebben wel de beste bloemkolen van heel Frankrijk en die worden zowat op elke straathoek van Saint-Omer verhandeld en verwerkt in allerhande specialiteiten.

‘Laat u verrassen’

 De slogan van de Noord-Franse regio is niet voor niks ‘Laissez-vous surprendre, laat u verrassen’. Dat geldt overduidelijk voor meer dan het obligate bezoek aan Cap Gris Nez/Cap Blanc-Nez. Calais, Boulogne, Le Touquet, Berck-sur-Mer en Montreuil-sur-Mer (waarop Victor Hugo zwaar verliefd was), waarborgen steevast waardevolle belevingsmomenten voor bezoekers van alle leeftijden.

Het Belfort van Calais is zelfs zo lelijk dat als je blijft kijken je deze uiteindelijk misschien toch wel mooi vindt.

In Boulogne-sur-Mer kan je in afwachting van een verkwikkende plateau de fruits de mer, beslist je voordeel doen met een bezoek aan Nausicaa, het grootste aquarium van Europa.

Le Touquet is een charmante badstad die niet voor niets Paris-Plage wordt genoemd. Laat u niet afschrikken voor een beklimming van de 274 treden tellende vuurtoren van Canche.

De voormalige vissersstad Berck-sur-Mer leeft ook vandaag nog op het ritme van de getijden.

Met andere woorden het noorden van Frankrijk is vandaag wellicht minder grijs dan in het verleden. Maar naast de charmante middeleeuwse stadjes, de grotendeels ongerepte natuur en de vandaag druk bezochte favoriete badplaatsen van veel Belgen zoals Wissant en Wimereux, is het ook de streek waar WOII in alle hevigheid heeft gewoed. Wandelen op de Cap Griz-Nez en Cap Blanc-Nez biedt niet alleen educatieve info over de duistere oorlogsjaren, maar zorgt ook, bij mooi meer, voor een grandioos zicht op de majestueuze krijtrotsen van Dover, amper 33km ver aan de overzijde van Het Kanaal en daar kan je met je auto makkelijk naartoe dankzij de talrijke ferry’s vanuit Calais (23 overtochten per dag en 90 minuten vaartijd).

Deze bestemming wordt aangeboden door o.a. Transeurope, TUI en Belvilla.

Yves Slabbinck, senior reporter TM

 

 

 

Comments