Cruise

Noorwegen verlegt cruiserestricties tot eind april

Cruises langs de Noorse kust en rond Spitsbergen blijven tot 1 mei grotendeels verboden. Kustcruises die starten in Noorwegen en alleen binnenlandse havens aanlopen, mogen maar de helft van hun passagierscapaciteit benutten. Bovendien mogen zich aan boord niet meer dan 200 personen bevinden. Dit cijfer slaat op het totaal van bemanning en passagiers. De 200-regel geldt ook voor kustcruises die buiten Noorwegen starten. In die gevallen mogen passagiers en bemanningen in Noorwegen niet aan land gaan. Als enige uitzondering is een crewwissel wanneer bemanningsleden naar huis reizen.

De maatregelen volgen op de beslissing van Noorwegen om striktere toegangsregels op te leggen om de verspreiding van gemuteerde varianten van het coronavirus in te dijken. De regering heeft eind januari beslist haar grenzen te sluiten. Op enkele uitzonderingen na mogen alleen Noorse burgers en buitenlanders die in Noorwegen verblijven het land nog binnen. Ze moeten bovendien een negatieve Covid-test voorleggen en tien dagen in quarantaine gaan.

In mei begint doorgaans het cruiseseizoen in de Noorse fjorden. Het is nu afwachten of Noorwegen de huidige restricties de volgende weken zal verlengen of vanaf mei zal overgaan tot een geleidelijke versoepeling. Van deze beslissing zal afhangen of cruises naar de Noorse kusten dit voorjaar zullen mogelijk zijn.

© foto Unsplash

Comments