Cruise

Noorwegen beperkt volgende twee weken cruiseverkeer

De Noorse regering heeft beslist de volgende twee weken geen cruiseschepen met meer dan 100 opvarenden meer toe te laten. Dit meldt de Noorse media en volgt op de corona-uitbraak aan boord van de Roald Amundsen van Hurtigruten. Tijdens een expeditiecruise tussen de Noorse kust en Spitsbergen werd afgelopen week een coronabesmetting vastgesteld. 36 bemanningsleden en 5 passagiers testten positief voor Covid-19. Een 40-tal gasten verblijven in Tromsø in quarantaine. Hurtigruten had aangekondigd dat alle niet-Noorse crewleden twee negatieve coronatesten moesten voorleggen en in quarantaine moesten alvorens ze het schip konden betreden. Dit protocol zou niet perfect gevolgd zijn.

Op een persconferentie in Oslo sloeg CEO Daniel Skjeldam mea culpa. “We hebben gefaald en onze coronaprotocols op de Roald Amundsen niet nageleefd zoals het hoorde. Dit is niet goed en het is mijn verantwoordelijkheid als top manager. Hadden we ons protocol tot op de letter gevolgd, was deze besmetting wellicht niet gebeurd.” Hurtigruten voegt eraan toe dat ze samenwerkt met alle onderzoeken die de Noorse en andere autoriteiten instellen.

Het vaarverbod van de Noorse overheid slaat op cruiseschepen met meer dan 100 opvarenden (passagiers en crew). Afhankelijk van het aantal boekingen is het niet uitgesloten dat ook SeaDream haar afvaarten tijdelijk moet opschorten. De regel is niet van toepassing voor ferry’s en andere scheepvaartverbindingen. Cruiseschepen die onderweg zijn, mogen hun vaarschema beëindigen, maar kunnen onderweg niet aan land gaan. Hurtigruten had na het incident zelf al beslist haar drie expeditieschepen tot nader order uit de vaart te nemen. De kustdienst van de maatschappij blijft wel varen.

© foto Hurtigruten

Comments