Cruise

Nog geen duidelijkheid over lancering en doop Rotterdam

Het blijft onzeker of de nieuwe Rotterdam van Holland America Line op 1 augustus in de vaart komt. Dat stelden President Gus Antorcha en VP International Sales Nico Bleichrodt op een online persconferentie. Rotterdam is het derde schip van de Pinnacle Class en zusterschip van de Koningsdam en Nieuw Amsterdam. Het nieuwe vlaggenschip biedt plaats aan 2.668 gasten. De vaarproeven zijn intussen afgerond en de Fincantieri-werf legt de laatste hand aan de afwerking om het cruiseschip zoals gepland op 30 juli aanstaande op te leveren. Antorcha: “Ik wil het schip snel in de vaart brengen en we zijn hierover in gesprek met de nationale en Europese autoriteiten. Op dit ogenblik zijn er nog teveel onzekerheden om de lancering en doop te kunnen bevestigen, maar de tijd begint te dringen.”

De Nederlandse havens zijn vanaf volgende week weer open voor cruiseschepen. Een schip inleggen vanuit of naar Nederland kan evenwel niet zonder gelijkaardige instemmingen van alle havens op de vaarschema’s. Een aantal bestemmingen in Noord-Europa is op dit ogenblik nog steeds terughoudend om cruiseschepen en internationale bezoekers te verwelkomen. Volgens Antorcha waren de gesprekken veel makkelijker voor Griekenland en Alaska omdat daar maar met één land moet worden onderhandeld.

Griekenland

Vanaf 15 augustus stelt Eurodam vanuit Piraeus (Athene) vier weekcruises in Griekenland voor. In samenwerking met de Griekse toeristische dienst wil Holland America de gasten onderdompelen in deze bestemming. Dat gebeurt onder meer met regionale gerechten en optredens van Griekse dansgezelschappen aan boord. Opmerkelijk: op de afvaart van 22 augustus staat Haifa in Israël nog steeds vermeld als transithaven.

Na deze zomerafvaarten neemt de Eurodam de eerder geplande cruises van de Westerdam in de Middellandse Zee over. Van 12 september tot 30 oktober zal het HAL-schip 12-daagse rondreizen aanbieden tussen Venetië en Piraeus en tussen Venetië en Barcelona. Op 30 oktober vertrekt Eurodam vervolgens vanuit de Spaanse haven naar Fort Lauderdale in Florida. Gasten die op de Westerdam een cruise hadden geboekt, worden automatisch omgezet naar een vergelijkbare stateroom op de Eurodam op dezelfde vertrekdatum. Als Signature Class-schip heeft de Eurodam een iets grotere capaciteit (2.104 pax), waardoor alle Westerdam-gasten kunnen meereizen.

In Alaska stelt HAL van 24 juli tot 2 oktober weekcruises voor vanuit Seattle. De Nieuw Amsterdam bezoekt er onder meer Juneau, Icy Strait Point, Juneau, Sitka en Ketchikan. De HAL-cruises zijn deze zomer beschikbaar voor gasten die hun finale dosis van een goedgekeurd Covid 19-vaccin ten minste 14 dagen vóór de afvaart hebben gekregen. Om die reden hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten (CDC) beslist dat het dragen van een mondmasker en het bewaren van de social distancing niet langer vereist zijn op de cruises in Alaska. Met de Griekse overheid wordt nog gepraat over versoepelingen aan boord van de Eurodam.

Vooruitblik 2022

Nico Bleichrodt blikte op de persconferentie ook al vooruit op 2022. Volgend jaar plant Holland America Line 27 roundtrips vanuit Nederlandse havens. De Rotterdam verzorgt 19 retourreizen vanuit Amsterdam. Volendam stelt 8 retourreizen en 2 one ways voor vanuit Rotterdam. Zaandam bezoekt Rotterdam op een trans-Atlantische overtocht via IJsland en Groenland naar Boston. Daarnaast organiseert Holland America Line op 15 oktober 2022 een jubileum-oversteek naar New York en Fort Lauderdale met de Rotterdam naar aanleiding van het 150- jarig jubileum van de rederij.

Bleichrodt: “Met al deze reizen bieden we in 2022 een capaciteit van 62.150 bedden vanuit Nederland. Dat is zowat de helft van de 123.000 gasten die in 2019 in Nederland inscheepten op een cruise. We blijven geloven in de Nederlandse en Belgische markt.” Antorcha: “De aanwezigheid in Rotterdam en Amsterdam heeft ons niet alleen toegelaten een klantenbestand op te bouwen in België en Nederland. De Nederlandse havens zijn ook een mooi vertrekpunt om Noord-Europa en het Balticum te verkennen.”

© foto’s Holland America Line

Comments