Focus

Nieuwe visumprocedure Vietnam voor Belgen

Sinds enkele maanden heeft de overheid van Vietnam een nieuwe visumprocedure toegankelijk gemaakt voor Belgen. Het gaat hierbij om het zogenaamde e-visum. Dit visumtype was al langer beschikbaar voor Nederlanders en reizigers uit tal van andere landen en heeft vooral voordelen ten opzichte van het oude Visum on Arrival.  

Hoe het tot 2019 werkte

Tot 2019 waren er voor reizigers met de Belgische nationaliteit twee manieren om aan een visum voor Vietnam te komen.

Visum bij het consulaat

Allereerst was het (nog steeds overigens) mogelijk om een visum aan te vragen bij het consulaat van Vietnam. Hiervoor moet de reiziger een afspraak maken en met het paspoort langs het consulaat gaan. Het visum wordt daar vervolgens in het paspoort aangebracht en de reiziger kan aanvangen met de reis.

Visum on Arrival

Daarnaast was het mogelijk om een visum te verkrijgen direct na aankomst in Vietnam. Om ongewenste reizigers te weren ging dit echter alleen als vooraf een approval letter was toegekend. Deze procedure werkt(e) als volgt:

  • De reiziger vraagt een approval letter aan via een Vietnamees visumbureau
  • Het Vietnamese visumbureau haalt de approval op bij het kantoor van de immigratiedienst
  • Het visumbureau stuurt een scan van de approval letter door naar de reiziger
  • De reiziger laat bij het boarden van het vliegtuig de approval letter zien
  • De reiziger kan bij aankomst in Vietnam een Visum on Arrival kopen

Bij de “Visum on Arrival” procedure van Vietnam moest derhalve tweemaal worden betaald; eerst aan het visumbureau, en na aankomst bij de immigratiedienst nogmaals voor het daadwerkelijke visum.

De nieuwe e-visum Vietnam procedure

De nieuwe procedure combineert het beste van de twee oude procedures:

  • Het visum kan volledig vanaf thuis (of waar dan ook ter wereld) worden aangevraagd, het is dus niet nodig om met het paspoort naar het consulaat af te reizen
  • Het visum kan in één keer worden verkregen, er hoeft dus maar eenmaal te worden betaald en bij aankomst in Vietnam is het niet meer nodig om in een aparte rij aan te sluiten en extra kosten te betalen om het daadwerkelijke visum te verkrijgen.

Zoals altijd is er ook een nadeel aan het e-visum verbonden; dat is namelijk de tijd tot toekenning. Waar een Visum on Arrival bij spoed vaak al dezelfde (werk)dag kan worden geregeld laat een e-visum gemiddeld drie werkdagen op zich wachten. Ook is het visum-aanvraagformulier van het elektronisch visum van Vietnam vrij ingewikkeld.

Het visum Vietnam via een visumbureau

Visumbureaus zijn hier direct op ingespeeld. Zo kan het Vietnamese visum snel en eenvoudig worden aangevraagd via VisumBuitenland.be. Hierbij is het formulier duidelijk en snel in te vullen. Ook kan veilig worden betaald met Bancontact. En als extra dienst worden alle aanvragen handmatig gecontroleerd op invulfouten.

Comments