Aviation

Nieuwe uniformen voor Alitalia-medewerkers ondanks onzekere toekomst

Ondanks een verlies van 500.000 euro per dag krijgen de stewards en stewardessen van Alitalia nieuwe uniformen. En dat amper twee jaar nadat de vorige kledinglijn werd gelanceerd.
De saga rond Alitalia gaat onverminderd voort. Analisten spreken van het meest glamoureuze faillissement ooit.
Ruim een jaar geleden wilde de directie een verregaand herstructureringsplan doorvoeren, maar dat werd door het personeel weggestemd. Daarop kwam de Italiaanse luchtvaartmaatschappij nog meer in de financiële problemen.
Niet veel later startte Alitalia de faillissementsprocedure op. Om te voorkomen dat alle vliegtuigen aan de grond zouden blijven en al het personeel plots werkloos werd, kende de Italiaanse regering een noodlening toe van 600 miljoen euro. Met die injectie kon Alitalia nog een half jaar blijven vliegen en kon er verder gezocht worden naar een overnemer.
Intussen is de deadline van zes maanden verstreken. De Italiaanse overheid kwam nog eens met een noodlening over de brug, deze keer van 300 miljoen euro. Vandaag is er nog steeds geen overnemer voor Alitalia. En de Europese Commissie startte een onderzoek naar de noodleningen van de Italiaanse staat.
Maar dat alles belette de Italiaanse luchtvaartmaatschappij niet om de 6.000 cabinepersoneelsleden van een nieuw uniform te voorzien.
Vrijdag onthulde de Italiaanse ontwerper Alberta Ferretti, bekend om haar vrouwelijke stijl, een collectie marineblauwe jurken, rokken en pantoffels voor medewerkers van Alitalia, versierd met groen en rood gestreepte bogen en manchetten en gouden knopen. De ontwerpen worden gecombineerd met rode stropdassen en zijden sjaals en gecombineerd met leren handschoenen en tassen.
Alitalia weigerde gisteren de kosten van de nieuwe uniformen bekend te maken. De luchtvaartmaatschappij rechtvaardigt de kosten echter door te zeggen dat het huidige uniform – na amper twee jaar – aan het einde van zijn draagbare leven zou komen.
De oude look kostte ongeveer 6 miljoen euro. Maar dat uniform werd door het personeel bekritiseerd als ongemakkelijk en onpraktisch.

Luk De Wilde