Aviation, Newsflash

Nieuwe ceo VLM Airlines houdt het na twee maanden voor bekeken

VLM Airlines moet op zoek naar een nieuwe ceo. Karl Rickard, die amper twee maanden geleden het roer overnam van de Nederlander Harm Prins, heeft zijn ontslag ingediend bij de raad van bestuur van SHS Aviation, het moederbedrijf van VLM Airlines. Tegelijk nam ook Christian Heinzmann ontslag uit de raad van bestuur.

Rickard en Heinzmann namen hun functie bij VLM pas eind november 2017 op maar zien daar nu weer van af. Heinzmann wil niet ingaan op de precieze reden van zijn vertrek maar geeft wel aan dat zijn huidige gezondheidstoestand daarbij een rol heeft gespeeld.

Het vertrek van Rickard komt eerder onverwacht. De ingenieur uit Luxemburg kreeg bij zijn aanstelling nog alle vertrouwen van de investeerders achter SHS Aviation.

Onduidelijk

SHS Aviation nam VLM Airlines na haar faillissement in de zomer van 2016 over. De holding is voor 60 procent in handen van Nederlanders en voor 40 procent van ‘verschillende Chinese investeerders’, die recent het aandeel van Canadese investeerders overnamen.

Wie die Chinezen precies zijn, blijft onduidelijk. Cui Qiang, de vertegenwoordigster van de geldschieters, verblijft momenteel in haar thuisland voor de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Bronnen zeggen ons dat het twee weken geleden tot een hoogoplopende ruzie is gekomen tussen Cui Qiang en ceo Karl Rickard. Zij bevestigen ons ook dat dit de rechtstreekse aanleiding was voor Rickards ontslag. Gevraagd om een reactie of een bevestiging van dit nieuws antwoordt de externe woordvoerder van VLM Airlines, Yves Panneels, dat Rickard nog steeds ‘postholder’ en ceo is van de luchtvaartmaatschappij.

Deze woordvoerder ontkende eind vorig jaar tegenover onze redactie ook dat de vorige ceo, de Nederlander Harm Prins, moest opstappen na een geschil met de investeerders. Twee dagen later stuurde VLM Airlines een persbericht uit waarin men de wissel aan de top bevestigde.

Personeel bezorgd

Intussen raakte ook bekend dat Jean-Christophe Degen, de voormalige managing director van Thomas Cook Airlines Belgium, eerder dit jaar is opgestapt bij VLM Airlines. Degen was directeur vluchtoperaties voor de twee A320’s die VLM had overgenomen van Thomas Cook België en nog steeds op Brussels Airport gestationeerd zijn.

De verschillende managementwissels zorgen in elk geval voor onrust bij het personeel. Het dagelijkse beleid is nu in handen van Carl Runge, operationeel directeur bij VLM.

Intussen kon onze redactie ook achterhalen dat de ‘long haul’-plannen van de luchtvaartmaatschappij ‘on hold’ zijn gezet, onder meer vanwege het afspringen van een lease-overeenkomst voor twee Airbus A330’s, de lange afstandstoestellen waarmee VLM Airlines tussen België en China wou gaan vliegen.

Dat na Prins nu ook Rickard het bedrijf heeft verlaten, wijst er volgens insiders op dat de Chinese investeerders zich in de nabije toekomst willen toeleggen op het regionale netwerk van VLM Airlines met de luchthavens van Antwerpen en Maribor als belangrijkste draaischijf.

VLM Airlines vliegt momenteel vanaf Antwerp Airport naar Londen City, Zürich, München en Maribor in Slovenië. De eerder aangekondigde lijndienst naar Birmingham is met enkele weken verschoven naar einde maart.

Luk De Wilde, TM Aviation Newsletter

 

Comments